Чи не покликати нам Мадлен?

12.07.2012

Через півроку в Чехії відбудуться перші всенародні вибори президента. І Вацлава Гавела, який очолював країну у 1993—2003 роках, і чинного главу держави Вацлава Клауса, що обіймає цю посаду з 2003–го, обирав парламент. Другий (і, згідно з Конституцією, останній) президентський термін Клауса вичерпується в березні 2013 року. А в лютому цього року він підписав закон про запровадження прямих виборів глави держави.

Попри те, що до офіційного початку виборчої кампанії залишається ще чимало часу, де–факто вона вже зараз набирає обертів. Згідно з опитуваннями громадської думки, фаворитами виборців є колишні прем’єр–міністри — Мілош Земан та Ян Фішер. При цьому Земан уже має 50 тисяч потрібних кандидатові підписів. Фішер почав збирати їх лише цього понеділка, але всі певні, що він швидко наздожене, а можливо, й випередить свого конкурента.

Подив деяких політичних оглядачів викликає те, що мало хто замислюється, яким має бути перший всенародно обраний президент. Тож редакція популярної газети «Млада фронта днес» («Молодий фронт сьогодні») попросила відповісти на це запитання тридцятьох знаних у Чехії осіб. Відповіді були досить оригінальними. Скажімо, співак і композитор Ондржей Гейма написав, що новий господар празького Граду «має, насамперед, бути чеським патріотом, а далі... привабливо виглядати на фотографіях і поштових марках, бути дотепним, комунікабельним, а крім того — вільно говорити англійською». У багатьох анкетах зазначено, що на чолі Чехії мала б стати жінка. Наприклад, колишня держсекретар США Мадлен Олбрайт, яка пишається чеським похо­дженням, або одна з найулюбленіших чеських актрис, громадсько–політична діячка Таня Фішерова. Як повідомляє «Млада фронта днес», Таня Фішерова під тиском численних шанувальників і справді може взяти участь у президентських перегонах. А ось Мадлен Олбрайт, дочка чехословацького дипломата Йозефа Корбела, такі пропозиції з чеського боку завжди відхиляла.