Марш «чорних»

12.07.2012
Марш «чорних»

Шахтарі на опівнічному мітингу по завершенні «чорного маршу». Фото з сайту annesewell.tumblr.com.

Понад два тижні тривала хода іспанських шахтарів на Мадрид. За цей час близько тисячі гірників з Арагону, Астурії та Леону пішки подолали 400 кілометрів. До столиці вони дісталися пізно ввечері вівторка й опівночі у касках з запаленими лампочками організували першу маніфестацію на центральній площі Мадрида Пуерта–дель–Соль, де торік проти урізань бюджету протестувала молодь. Цього разу тисячі мадридців вийшли на вулиці столиці продемонструвати свою солідарність із протестувальниками, які вимагали від уряду відмовитися від наміру зменшити субсидії для вуглевидобувної галузі з 301 до 111 мільйонів євро. На думку профспілок, така «економія» загрожує скороченням 30 тисяч робочих місць та може зруйнувати цю галузь узагалі. Іспанський уряд, у свою чергу, наголошує, що платить «непропорційно великі субсидії» маленькому й неприбутковому сектору економіки.

Нерентабельна вугільна промисловість в Іспанії постійно скорочується, а під тиском Євросоюзу країна змушена ще більше скоротити різні соціальні виплати й фінансування проблемних галузей. Нині зарплата іспанського шахтаря становить близько 1200 євро на місяць.

Шахтарі зізнаються, що не розраховували на такий теплий прийом, оскільки Мадрид має репутацію «села з правими настроями». Але столичні мешканці вітали шахтарів так само тепло, як і в усіх селах та містечках, через які пролягав їхній маршрут. Кілька тижнів тому гірники зіткнулися з іспанською поліцією у місті Синера, де 80 правоохоронців обстріляли їх гумовими кулями, але врешті були змушені відступити під тиском сотень демонстрантів.

Дату завершення «чорного маршу на столицю» гірники обрали не випадково — вчора зранку прем’єр–міністр Іспанії Маріано Рахой представив парламенту пакет нових заходів жорсткої економії, покликаних зменшити видатки бюджету. Тому до мітингу гірників приєдналися й усі ті, хто виступає проти політики «затягування пасків» та скорочення субсидій. Із шахтарських регіонів на півночі Іспанії для підтримки в акції протесту на 500 автобусах приїхали шахтарі, які не брали участі у ході.

У доповіді прем’єра йшлося про збільшення податку на додану вартість (на продукти харчування він становить лише 8% у порівнянні з 17—23% в більшості країн ЄС) та зменшення розміру соціальної допомоги й виплат по безробіттю. Такими жорсткими заходами Мадрид розплачується за допомогу країн єврозони іспанським банкам, які постраждали від боргової кризи. Напередодні міністри фінансів країн єврозони ухвалили рішення про виділення Іспанії 30 мільярдів євро фінансової допомоги — ці кошти Мадрид має отримати до кінця місяця. Також міністри країн єврозони погодилися на рік (до 2014–го) подовжити термін, упродовж якого Іспанія має скоротити дефіцит бюджету до 3%.