Євро­прозрiння

12.07.2012

Відомий у Нiмеччинi публіцист і журналіст Франк Шуманн під час телепередачі Standort Berlin презентував власну книгу «Аферистка. Справа Тимошенко», яка готується до виходу за підсумками поїздки автора до України.

Шуманн поділився з глядачами власними враженнями про «справи Тимошенко», які виходять за рамки поширених у німецьких ЗМІ стереотипiв про «несправедливість» судового переслідування колишнього українського Прем’єра. «Пiд час спілкування з українцями я відчув образу на німецьких політиків, які закликали ігнорувати ігри чемпіонату Європи з футболу лише з тієї причини, що існує така ув’язнена, як Тимошенко. Ці відчуття мені зрозумілі. В Україні я зміг переконатися, що уявлення про Україну, яке тиражують німецькі ЗМІ, м’яко кажучи, не відповідає дійсності», — відзначив Франк Шуманн. Він заявив, що перед поїздкою сумнівався, чи дозволить українська влада провести йому власне розслідування у справі Тимошенко, і був здивований, що намір побачити реальну картину того, що відбувається, відкрив перед ним «майже всі двері». Журналістові вдалося відвідати Лук’янiвське СІЗО, Качанiвську колонію і харківську лікарню «Укрзалізниці», де зараз перебуває Тимошенко. Журналіст зустрівся з представниками пенітенціарної служби, прокуратури, лікарями, ознайомився з документами, зокрема у справі «ЄЕСУ», у «справі Щербаня», у «газовій справі», а також із звинуваченнями, які висувала проти Тимошенко прокуратура Росії. Лише після такої роботи, як відзначив Франк Шуманн, він дiйшов висновкiв, які знайшли віддзеркалення у назві книги.

За словами публіциста, книжка на 250 сторінок, яка міститиме «багато цікавих фотографій», побачить світ уже у вересні, вона «покликана донести людям правду». n