Їсти й не гладшати — так не буває

12.07.2012

«Науковці винайшли вакцину від ожиріння» — такий заголовок два дні тому облетів жовту пресу, сайти–таблоїди та навіть багато серйозних ЗМІ по всьому світу. Вони повідомили, що безіменні «американські вчені» провели досліди на мишах і встановили, що таке–то щеплення змушує імунну систему боротися з набором зайвої ваги. «Тільки за чотири дні після ін’єкції піддослідні гризуни позбулися 10% маси тіла», — сповістила британська газета «Дейлі мейл», і всі підхопили, повторивши, що в ході експерименту вчені годували мишей жирною їжею, а ті замість гладшати, навпаки, сильно худнули. Висновок таблоїдів: «Отже, є надія, що диво–щеплення діятимуть і на людей, яким не­обов’язково буде дотримуватися дієти, щоб скидати вагу. Адже, мовляв, вакцина «обманює» імунну систему і змушує її виробляти антитіла проти гормону соматостатину. А саме він, взаємодіючи з іншими гормонами, відповідає за уповільнення метаболізму і збільшення ваги. На інші ж гормони вакцина ніяк не впливає».

«УМ» копнула глибше і наблизилася до першоджерел, встановивши кілька важливих фактів. «Американські вчені» виявилися приватною біофармацевтичною компанією Braasch Biotech LLC із містечка Гарретсон у штаті Південна Дакота. Досвіди на тваринах там проводять у різних напрямах, і от зробили певні висновки щодо впливу на гормон соматостатин. Але. Вплив першого уколу на здоров’я піддослідних тварин був настільки сильним, що обсяг другої ін’єкції суттєво обмежили, аби миші не врізали дуба. Якщо перевести об’єм вакцини у пропорції людського тіла, то вийде, що за один раз у сідницю товстуна звичайних розмірів треба впорснути більш як літр (!) «диво–ліків». Ну й нарешті ті миші, яким робили уколи, через деякий час почали набирати вагу майже так само швидко, як і миші без щеплень.

Власне, навіть оптимісти у прикрашеній газетній новині визнають: потрібно ще провести чимало дослідів, щоб препарат з’явився на ринку хоча б через 7–10 років.