За явною перевагою

12.07.2012
За явною перевагою

Рінат Ахметов і Мірча Луческу із Суперкубком. Вони зробили з «Шахтаря» «машину для здобування трофеїв».

Здобувати трофеї на внутрішній арені для футболістів «Шахтаря» вже настільки звична справа, що до виграних кубків вони ставляться, скажемо так, не надто дбайливо. Позавчора ввечері, коли «гірники» в матчі за Суперкубок легко обіграли земляків із «Металурга», вони розламали «бляшанку» на дві частини.

«Кубок просто розвалився в руках футболістів. Він складається із чаші й підставки. Ці частини були погано закріплені, і кубок розпався», — пояснив керівник прес­служби «Шахтаря» Руслан Мармазов. Згодом він поінформував, що приз уже полагодили.

Нагадаємо, що в останні три роки переможців Суперкубка України нагороджують новою, срібною чашею, яка в порівнянні з попереднім трофеєм майже втричі легша — важить усього 6 кг.

Загалом, Суперкубок в Україні розіграли вдев’яте. Лише третій раз цей матч, що де­факто відкриває новий сезон, не був «українським ель класико», тобто зустріччю «Шахтаря» й «Динамо». Тепер «гірники» мають чотири суперкубкові титули, в киян же залишається п’ять.

У Суперкубку вперше грали дві команди з одного міста. Зауважимо, що минулий сезон узагалі був найуспішнішим для «ігровиків» Донбасу за всю історію. «Шахтар» виграв футбольний чемпіонат і Кубок, баскетболісти «Донецька» вперше здобули золоті медалі першості України, їхні земляки з хокейного «Донбасу» стали чемпіонами вдруге поспіль. Та й найкращою спортсменкою країни визнали стрибунку потрійним Ольгу Саладуху. Тож позавчорашнє донецьке дербі стало своєрідним вінцем тріумфу одного регіону. Зі зрозумілих причин, щоб не відходити далеко «від каси», матч провели в Луганську — на стадіоні «Авангард», де нарешті привели до ладу трав’яне покриття.

Власне, особливих сумнівів стосовно імені переможця ні в кого не виникало. Хоча шанс у «МД» був. Доти в 34 очних зустрічах «металурги» спромоглися лише на дві нічиї та два виграші. Водночас обидві перемоги над іменитими земляками «метадони» здобули саме в кубкових баталіях. Та й під час їхньої зустрічі у фіналі Кубка країни на НСК «Олімпійський» 6 травня підопічні Мірчі Луческу довели свою зверхність лише в екстра­таймі. Додаткових балів у передстартових розкладах «Металургу» додавав і той факт, що колектив Володимира П’ятенка активно готується до дебюту в Лізі Європи, який запланований на 19 липня. Тож від молодого наставника очікували якоїсь тактичної й ігрової хитринки.

Однак уже на перших хвилинах стало зрозуміло, хто є хто. Стартовий натиск «гірників» дуже швидко матеріалізувався в гол Луїса Адріано. А численні помилки «біло­синіх» та беззубість атаки, в якій, до слова, не було жодного номінального форварда, не давали надій на вирівнювання результату. Було видно, що перед «Металургом» не стоїть завдання взяти трофей будь­якою ціною. Підтвердив це на післяматчевій прес­конференції і П’ятенко. За його словами, його підопічні «зіграли в свою силу», яка на даний момент значно скромніша, ніж у «гірників». Удруге це підтвердив Дуглас Коста: після чергової помилки на лівому фланзі захисту «МД» він встановив остаточний рахунок матчу — 2:0. Зазначимо, що на згаданій позиції «мета донам» явно бракувало португальця Шини, який у міжсезоння порвав хрестоподібні зв’язки і кілька місяців лишатиметься поза грою.

У другому таймі «шахтарі» дозволили собі трохи розслабитися, змусивши Андрія П’ятова двічі демонструвати свою майстерність. Вдалі дії кіпера української збірної лише підтвердили закономірність успіху чемпіонів.

Відтак за вісім років роботи в Донецьку Мірча Луческу здобув уже загалом п’ятнадцять трофеїв. «Рік у рік ми додаємо. Команда грає з великою упевненістю у своїх силах, показує досить видовищний футбол. Ми стали машиною із завоювання трофеїв», — сказав румунський спеціаліст.

 

ТАБЛО

Суперкубок України

«Металург» (Д) — «Шахтар» — 0:2

Голи: Л. Адріано, 5; Д. Коста, 35

«Металург»: Бандура, Морозюк, Чечер, Воловик, Голайдо, Макрідіс, Лазич (Прийма, 66), Нельсон, Димитров (Іванко, 81), Соарес (Даніло, 46), Казарян

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ракицький, Кучер, Рац, Степаненко, Фернандіньйо, Д. Коста (Ілсіньйо, 65), Тейшейра (Девич, 77), Мхітарян, Л. Адріано (Едуардо, 65)

Попередження: Воловик, 69; Чечер, 81 — Кучер, 26; Степаненко, 60; Ракицький, 63; Девич, 85

Вилучення: Воловик, 86

Суддя — Абдула (Харків)

Луганськ, стадіон «Авангард», 21 050 глядачів.

 

ЕКСЦЕС

Уболівальники «Шахтаря», які були на луганському стадіоні «Авангард» у чисельній більшості, після фінального свистка масово висипали на поле для святкування перемоги своїх улюбленців. Вибігли туди й прихильники «Металурга». Після цього радість «шахтарського» угруповання змінилася на гнів: «ультрас» у масках без розбору почали гамселити вболівальників «МД». Заспокоїти хуліганів змогли лише «беркутівці» з вівчарками.