Щоб не скаржились на зір

10.07.2012
Щоб не скаржились на зір

Той самий епізод у матчі Україна—Англія. Фото Рейтер.

У Цюріху відбулося спеціальне засідання Міжнародної ради футбольних асоціацій (ІФАБ), на якому обговорювали можливість запровадження електронної системи визначення взяття воріт. За повідомленням «Ассошіейтед пресс», орган, відповідальний за зміни правил футболу, більшістю проголосував за використання таких технологій.

Тепер автори двох систем фіксації гола — Hawk Eye та GoalRef, які вже перевіряли в дії чиновники ФІФА, приступлять до нового етапу розробок і тестів. Перед ними поставлено завдання зробити апаратуру доступною для використання всіма організаторами змагань під егідою ФІФА.

На офіційному рівні обидві системи пройдуть завершальний тест під час грудневого чемпіонату світу серед клубів. У разі успіху почнеться її повсюдне впровадження.

Нагадаємо, шведський GoalRef потребує спеціальних чіпів усередині м’яча, а британське «Яструбине око» працює за допомогою багаторакурсної відеозйомки, як на тенісних турнірах.

Німецька футбольна ліга, незалежно від ФІФА, минулого уїк–енду вже обрала GoalRef, визначивши найкраще співвідношення ціни та якості. Установка шведської електроніки коштує 125 тис. євро, і це удвічі дешевше, ніж Hawk Eye. Як повідомляє газета «Більд ам зоннтаг», з наступного сезону обрана технологія для визначення взяття воріт стане нормативною вимогою для всіх 36 професійних клубів першої та другої бундесліги.

Нагадаємо, приводом для таких радикальних рішень став епізод у матчі Україна—Англія на Євро–2012, коли угорська бригада суддів на чолі з Віктором Кашшаї, зокрема й арбітр за воротами, не побачила чистого гола після удару Марко Девича.

Президент ФІФА Йозеф Блаттер, ще раз коментуючи той скандал, сказав: «Це не помилка асистента арбітра. Головна помилка, яка допускається повсюдно, полягає в тому, що ми вважаємо, ніби додатковий асистент має стежити за взяттям воріт. Але це не так. Людське око не може встежити за швидкістю м’яча, якщо тільки він не рухається повільно... Ми не повинні використовувати додаткових асистентів як суддів, які стежать за взяттям воріт».