Потяг, який не зупинити

10.07.2012
Потяг, який не зупинити

Володимир Кличко бив опонента, як молот — наковальню. (Фото з сайту www.daylife.com.)

Зазвичай рідко коли претендентам–невдахам вдається вибороти право на повторний бій із чемпіоном — хіба що сам «король» того забажає. Проте трапляються випадки, коли й без волі чемпіона одному скривдженому бійцеві вдруге за кар’єру випадає можливість відібрати пояси у його власника, особливо якщо тих поясів — п’ять.

У 2008 році в Гамбурзі Володимир Кличко захищав свої титули від зазіхань офіційного претендента на пояс Всесвітньої боксерської організації (WBO) — 36–річного Тоні Томпсона. Тоді атаку американця Кличко–молодший відбив у 11–му раунді, пославши опонента в нокаут. Через чотири роки настирливий Томпсон — уже як офіційний претендент від Міжнародної федерації боксу (IBF) — знову опинився в ринзі навпроти Володі. І знову впав на долівку, протримавшись цього разу лише шість раундів.

Виходить, даремно хвилювався українець, коли заявляв, що не надто хоче битися з Томпсоном, який практично не поступався йому за антропометричними даними й мав непоганий послужний список із п’ятьма поспіль перемогами нокаутом. «Тоні — дуже неприємний шульга. Минулого разу впродовж бою мені тричі доводилося змінювати стратегію проти нього», — зізнався перед повторним боєм Володимир. — Відтак цього разу робитиму все, аби прискорити нокаут».

Щоправда, після першого раунду, в якому наш співвітчизник жодного разу не потривожив суперника, виникли сумніви щодо щирості висловів чемпіона. Напевно, вайлуватість і розважливість Кличка більшість експертів пояснили рекордною вагою (113 кг). Так багато українець раніше ніколи не важив. А після того, як у третій трихвилинці 40–річний Томпсон зміг пробити захист чемпіона, багато хто подумав принаймні про можливість повторення марафону чотирирічної давнини.

Проте надалі в діях американця жодної продуктивності не спостерігалося. Його обіцянку використати свій останній шанс на чемпіонство не було підтверджено діями. Тоді як Кличко після розвідки пішов у наступ. І практично вже перший його акцентований удар виявив безпорадність конкурента, який одразу впав на підлогу. Недарма ж Володю називають «Доктор Сталевий Молот». Ще один раунд — і після граду ударів, причому не надто потужних, Томпсон знову опиняється в горизонтальному положенні.

Після цього для Томпсона боротьба втратила будь–який сенс. Суддя в ринзі вирішив не продовжувати побиття батька семи дітей.

За такий бій Тоні отримав 800 тисяч доларів. Цікаво, що заради безкоштовної трансляції на США Томпсон погодився на зменшення свого заробітку на 10 відсотків — із 25 до 15 процентів від загального гонорарного фонду. Напевно, глибоко в душі Тоні сподівався, що на вулицях Нью–Йорка люди зможуть побачити, як він «стане найбільш віковим боксером, котрий зможе виграти свій перший чемпіонський титул».

До слова, частина фінансового пирога, отриманого від бою Кличко—Томпсон, — це внесок швейцарського міста Берн, яке в такий спосіб запросило свято боксу на «Стад де Свіс». Відзначимо, що в столиці Швейцарії Клички боксують вдруге — першим тут дебютував Віталій, який у 2009 році на «Пост Фінанс арені» виграв за очками у Кевіна Джонсона зі США.

Загалом, із 2006 року Володимир Кличко провів 21 чемпіонський бій, із яких 12 разів — захищаючи пояс IBF. Але настільки непереможним він ще не виглядав. Гора м’язів, сталевий кулак — важко уявити, хто зможе його зупинити. Експерти зі світу боксу називають ім’я 24–річного британця Тайсона Ф’юрі. Однак зауважують, що молодому й «зеленому» боксерові, який наразі єдиний переважає Кличків за габаритами, ще потрібно набратися досвіду.

Відтак наступним, хто вже зараз готовий підставити свою щелепу під важкий кулак Суперчемпіона, стане Кріс Арреола. Та й він три роки тому вже програвав Кличку–старшому.

 

ПРЯМА МОВА

Володимир Кличко,
чемпіон світу в надважкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA:

— Я повинен визнати, що Томпсон — непростий суперник. В усіх поєдинках з його участю я бачив, що він виглядав дуже здорово. Я чекав, що він діятиме з акцентом на атаку. З самого початку бою я був готовий вкласти всю силу в удар, але не став форсувати події. Навіть після першого нокдауну я не впав в ейфорію, не квапився, а вибрав потрібний час для вирішальної серії ударів.

Тоні Томпсон,
американський боксер, «дворазовий» суперник Кличка–молодшого:

— Володимир діяв дуже раціонально. По ньому дуже складно завдати удару. У свою чергу, я був занадто обережний, проявив надто багато поваги до суперника. Кличко відчув упевненість у своїх силах. А коли це відбувається, він стає схожим на потяг, який неможливо зупинити.