Король помер. Але чи він король?

06.07.2012

В Австралії помер Майкл Ебні–Гастінгс — людина, яку називали «істинним королем Великої Британії». Як пише газета «Дейлі телеграф», Ебні–Гастінгс відійшов 30 червня у віці 69 років у невеликому селі Джерілдері, що в штаті Новий Південний Уельс.

Цей чоловік став відомим у 2004 році, коли на екрани вийшов документальний фільм «Справжній король Британії». У ньому історик Майкл Джонс стверджував, що саме Ебні–Гастінгс має законне право на британський трон. За твердженням Джонса, він виявив підтверджувальні документи в бібліотеці французького міста Руан.

Історик з’ясував, що Майкл Ебні–Гастінгс є нащадком Джорджа Плантагенета — брата короля Едуарда IV, в походженні якого у Джонса виникли сумніви. У знайденому документі йдеться про те, що в передбачуваний період зачаття майбутнього короля його батько Річард Плантагенет, третій герцог Йоркський, воював під Парижем, тоді як його дружина перебувала в Руані. У неї був роман із якимось стрільцем із лука, і нібито майбутній король був зачатий саме від цього вояка. Таким чином, Джонс зробив висновок, що законне право на трон мають нащадки брата Едуарда IV — Джорджа Плантагенета. І станом на 2004 рік це був громадянин Австралії Майкл Ебні–Гастінгс.

Самого «оззі» новина про його шляхетне походження тоді дуже здивувала. Претендувати на корону Майкл не став. «Хіба то добре — бути королем? Вони ж і кроку не можуть ступити без інших людей», — зреагував Ебні–Гастінгс.

Якщо теорія Джонса про справжність іншої монаршої гілки правильна, то після смерті Майкла Ебні–Гастінгса право на британський престол перейшло до його старшого сина, 37–річного Саймона, який теж живе в Австралії і працює в текстильній компанії. Але й він не має наміру висувати претензії на трон.