Хочеш легіонерів? Давай молодь!

05.07.2012

Позавчора на загальних зборах засновників Асоціації баскетбольних клубів України — Суперліги — було прийнято рішення скасувати обмеження на кількість іноземних гравців на майданчику, починаючи з наступного сезону. Трохи раніше аналогічне рішення прийняла й Федерація футболу України, проте з відтермінованим початком його дії та однією важливою умовою. Щоб із сезону 2015/2016 років у матчах української прем’єр­ліги на поле виходила нелімітована кількість легіонерів, у клубній заявці категорії «А» обов’язково має бути восьмеро вихованців власних футбольних шкіл. «Це рекомендації Союзу футбольних асоціацій Європи, який слідує стратегії розвитку національних федерацій, які, в свою чергу, курирують розвиток дитячого футболу, — пояснює «УМ» рішення ФФУ старший тренер дитячої футбольної школи «Динамо» імені В. Лобановського Олександр Іщенко. — Цей крок — дуже правильний, адже засилля легіонерів в українському футболі, через їх купівлю чи натуралізацію, просто губить вітчизняний футбол». Заслужений тренер України відзначає, що в регіонах футбол уже давно перебуває в «підвалах», і без цього рішення він узагалі б не вижив.

«Неймовірна кількість іноземців у командах прем’єр­ліги відбиває в наших дітей бажання займатися футболом, а відтак збільшується ризик їхнього потрапляння в «погані компанії». Не слід забувати, що, окрім спортивної, футбол має ще й загальнолюдську складову. Адже дітлахи, перебуваючи в колективі, вчаться взаємоповазі, розвивають у собі відчуття плеча й інші позитивні людські цінності. Зрештою, дитячий футбол дозволяє виховувати здорове суспільство», — каже відомий тренер Іщенко, який із 2008 року переключився на дитячий футбол.

З урахуванням нещодавньої постанови ФФУ дитячий наставник сподівається, що з вересня кількість охочих займатися в динамівській ДЮФШ зросте.

«Попри те, що селекція в динамівській школі триває цілий рік, думаю, що в день відкритих дверей черги батьків із дітьми порівняно з попередніми роками суттєво збільшаться», — припускає Олександр Іщенко. Варто зазначити, що фінансові витрати, пов’язані з харчуванням, проживанням, виїздом на турніри, в ДЮФШ «Динамо» бере на себе керівництво клубу.

Але не всі в захваті від нововведення ФФУ. Серед незадоволених — ті клуби, що мають слабшу систему підготовки власних кадрів. Наприклад, київський «Арсенал». «Наш клуб отримав повідомлення від Федерації футболу України про те, що на наступний сезон ми можемо заявити тільки 21 гравця. Для порівняння: минулого року заявка «Арсеналу» налічувала 29 чоловік. Згідно з новим положенням, клуби УПЛ можуть заявити 21 гравця основного складу і ще чотирьох футболістів — вихованців своєї школи. Тому ми купили [в «Олександрії»] Андрія Гитченка, що є випускником нашої школи», — сказав у інтерв’ю сайту «канонірів» президент Вадим Рабинович. Він зазначає, що замість підсилення напередодні дебюту в Лізі Європи команда мусила підлаштовуватися під нові правила, позбуваючись деяких «зайвих» легіонерів та «несвоїх» вихованців. Серед втрат — Майкл Одібе, Флорін Шоава, Богдан Шершун.

Водночас ідею про скасування легіонерського ліміту в обмін на вісімку доморощених гравців підтримують у Професіональній футбольній лізі, яка опікується нижчими дивізіонами. «Хо­ча безпосередньо питання іноземців нас турбує менше (адже в другій лізі взагалі заборонено виступи легіонерів, а в матчах першої ліги їх на полі може бути лише троє), проте дуже добре, що нарешті впровадили такі поняття, як вихованці клубу, вихованці регіональних федерацій», — каже в коментарі «УМ» виконавчий директор ПФЛ Сергій Макаров. На думку одного з керівників нижчих ліг, курс на «націоналізацію» заявки категорії «А», де має бути восьмеро клубних або регіональних вихованців, — це загальноєвропейська практика. «Такі вимоги вже давно існують у єврокубках, в Англії. А «ліміт на легіонерів» — це , власне, особливість українських та російських чемпіонатів, адже такого формулювання, напевно, немає в інших європейських чемпіонатах», — вважає Макаров.

Водночас у ПФЛ відзначають, що через фінансові проблеми не будуть вимагати від команд першої ліги обов’язково створення ДЮФШ. «Думаю, що обійдемося поняттям «регіональні вихованці», тобто футболісти, які тривалий час були заявлені за команду тієї чи іншої області. Натомість існує думка, аби школам, якими володіють команди ПЛ, присвоїти статус академій. А це — більше тренувальних полів, тренерів і, відповідно, дітей, які навчатимуться там», — пояснює Сергій Макаров.