Вразили «тренуванням»

03.07.2012
Вразили «тренуванням»

Переможний розбіг стрибунки потрійним Ольги Саладухи. (Фото Рейтер.)

У багатьох видах спорту існує традиція не проводити в рік Олімпійських ігор континентальні чи світові чемпіонати, оскільки їх значимість тьмяніє на тлі головного старту чотириріччя. Легкоатлети, які зазвичай дотримуються цього правила, нинішнього літа вирішили вчинити інакше й минулого тижня провели європейську першість у Гельсінкі. Для декого вона виявилася вельми доречною, бо саме тут національні федерації надали спортсменам останній шанс виконати кваліфікаційні нормативи. Українці ж убили двох зайців одразу: крім визначення складу, ще й здобули 17 нагород, із яких чотири — вищого ґатунку.

 

Масована атака

В українській олімпійській команді представники «королеви спорту» завжди мали найбільше атлетів у порівнянні з іншими видами. Не стане винятком і Олімпіада–2012. Ще два тижні тому виконком Національної федерації легкої атлетики затвердив список із 59 спортсменів (41 жінка й 18 чоловіків), які гарантовано поїдуть до Лондона–2012. Доповнити цей перелік за підсумками ЧЄ–2012 могли ще кілька атлетів.

Масовість «синьо–жовтої» делегації у Гельсінкі — 70 учасників — пояснювалася двома факторами: вже відібрані олімпійці проводили своєрідне «тренування з підвищеною відповідальністю» й захищали авторитет свій та держави, а кандидати — билися за метри й секунди.

Усе це принесло чудовий результат. Сімнадцять медалей, здобутих нашими атлетами за п’ять днів змагань на Олімпійському стадіоні столиці Фінляндії, — це найбільший ужинок серед усіх європейських націй і четверте командне місце.

У перший день наші не піднімалися на п’єдестал, але ж у середу й розігрувався всього один комплект медалей. Багаторазовий чемпіон Європи з кросу Сергій Лебідь фінішував дев’ятим у бігу на 5 км, а переміг його конкурент на кросових дистанціях, британець Мохамед Фарах.

Зате в наступні дні відзнаки посипалися, наче з рогу достатку. Старалися переважно представниці прекрасної статі. Натомість чоловіки назбирали всього три нагороди.

«Жнива» та іменини

Мало хто сумнівався, що Ользі Саладусі — чемпіонці світу та Європи у стрибках потрійним — вдасться захистити свій титул. Усі питання донеччанка зняла вже в першій спробі, полетівши в день народження доньки на 14,99 м — рекорд цього року у світі.

Так само очікуваним став успіх спринтерок. У фіналі бігу на 200 м запоріжанка Марія Ремень і Христина Стуй з Івано–Франківська розіграли фініш між собою, хоча високим результатам завадила дощова погода — 23,05 і 23,17 сек. відповідно. А Маріїна подружка по групі Олеся Повх показала другий час на 100–метрівці — 11,32 сек.

Ще один представник Запоріжжя, багатоборець Олексій Касьянов, до «срібла» чемпіонату Європи в приміщенні додав нагороду такого ж ґатунку і на свіжому повітрі. Після першого дня українець лідирував, але в наступних п’яти видах пропустив уперед німця Паскаля Бехренбруха.

Нарешті «прорвало» ялтинську метальницю спису Віру Ребрик, котра після успіхів на молодіжному рівні гучно заявила про себе й на дорослому. Її п’ята спроба на 66,86 м виявилася не лише «золотою» на ЧЄ, а й стала національним рекордом.

А четверте, останнє, сходження на найвищу сходинку п’єдесталу наші здійснили недільного вечора — в естафеті 4х400 м Наталія Пигида, Юлія Олішевська, Ольга Земляк та Аліна Логвиненко перемогли з найкращим результатом сезону в Європі.

Дочекалися «дорослішання» й від стрибуна потрійним Шерифа Ель–Шерифа. Темношкірий дніпропетровець після минулорічної перемоги на молодіжному ЧЄ тепер узяв «срібло» на дорослому євротурнірі з пристойним результатом 17,28 м.

Також «срібні» позиції обіймали Людмила Йосипенко (багатоборство), Людмила Коваленко (біг на 5 км), Світлана Шмідт (біг на 3 км із перешкодами). Бронзові медалі отримали Олена Холоша (стрибки в висоту), Ганна Міщенко (біг на 1500 м), Станіслав Мельников і Ганна Ярощук (біг на 400 м із бар’єрами), Наталія Семенова (метання диска) й молода Ольга Скрипак (біг на 10 км).

При цьому в кількох видах наші не дотяглися до очікуваних відзнак. Досвідчений Олександр П’ятниця показав лише п’ятий результат у метанні списа, Максим Мазурик — восьмий у стрибках із жердиною.

Дівчата, які на попередньому ЧЄ в естафеті 4х100 м перемогли, цього разу не дісталися фінішу через помилку в передачі естафетної палички (перше місце відтак посіли німкені).

Тож керівникам вітчизняної легкої атлетики ще належить обмізкувати остаточний склад команди на Олімпіаду.

 

ТАБЛО

Лідери медального заліку

Країна З С Б С

1. Німеччина 6 6 4 16

2. Росія 5 4 6 15

3. Франція 5 4 5 14

4. Україна 4 7 6 17

5. Туреччина 4 2 1 7

6. В. Британія 3 3 1 7

7. Чехія 3 1 1 5