Життя без тістечок

27.06.2012
Життя без тістечок

На столі у Вікторії Філоненко тепер тільки такі невеличкі тарілки. (Фото автора.)

Практично кожна жінка хоч раз у житті пробувала сісти на дієту й схуднути. Але нерідко бажання стати стрункою завершувалося традиційно — «худну, доки не наїмся». У такі ситуації не раз потрапляла і 49–річна жителька Черкас Вікторія Філоненко. Поки на власному досвіді не переконалася, що найкраща дієта — це правильне харчування.

Тепер без запашних булочок та пиріжків, які раніше пані Вікторія так часто пекла, вона спокійно обходиться вже більше року.

 

«Сидіти» на кефірі — справа нелегка

«І не хочеться, хоча раніше любила не лише пиріжки», — зізнається «УМ» пані Вікторія й відкриває холодильник на своїй кухні, в якому лежить тепер тільки «правильна» їжа — овочі, фрукти, кисломолочні продукти.

Вікторія так харчується після того, як за півроку зуміла схуднути на 12 кілограмів. Жінка пригадує, що ніколи не була стрункою, але за свою фігуру особливо не переживала. Та в останні кілька років раптом почала набирати зайві кілограми. У цій ситуації її турбувала не лише вага, допікав тиск — від його стрибків жінка почувалася кепсько. Тож одного разу твердо вирішила: треба схуднути. Вікторія пригадує, на яких тільки дієтах не «сиділа», але обмежувати себе в їжі або ж цілий день пити один кефір, як виявилося, не така вже й легка справа. Було, що після такої кефірної дієти вона трохи не зомліла. Тож жінка вже не вірила, що зможе позбавитися зайвих кілограмів. Аж раптом у її плани втрутився його величність випадок.

Якось вона пішла до магазину і на сходах зіштовхнулася зі своєю давньою знайомою, з якою не пересікалася кілька років. Її вразило те, як славно виглядає її колишня приятелька — схудла, помолодшала, очі аж сяють. Вона запитала Вікторію, як її здоров’я, а коли почула у відповідь, що не дуже добре, запросила до клубу, який сама організувала і в якому навчає інших правильно харчуватися. Вікторія ризикнула спробувати.

«Коли мене там зважили, то цифра на вагах сягнула 86 кілограмів. Моя знайома розписала на папері, скільки й чого мені їсти, скільки води пити кожного дня», — розповідає пані Вікторія. Вона три місяці раз на тиждень ходила до клубу й ставала на ваги. Пригадує, що швидко змогла скинути перший кілограм, але потім процес схуднення загальмувався, їй вдалося позбавитися лише 300 грамів, і це дуже засмутило. Але приятелька Вікторію заспокоїла: мовляв, так буває, і трохи скоригувала харчування. Тож далі все пішло як по маслу.

Разом із зайвими кілограмами зник тиск

Загалом, наголошує жінка, худнути їй було не важко, оскільки вона не голодувала, адже харчувалася часто, по 5–6 разів i невеликими порціями. Щодень пила більше двох літрів води. Тож почувалася ситою й енергійною.

«Зранку натщесерце обов’язково випивала склянку води. А сніданок складався, приміром, з одного вареного яйця, ста грамів сиру, філіжанки кави та половини ложечки меду», — розповідає пані Вікторія. За її словами, склянку води вона випивала не лише вранці, а й перед кожним прийомом їжі.

В обід з’їдала невеличку тарілку пісного борщу або супу, салат із капусти зі шматком вареної курки, випивала чай без цукру. Її вечеря — це тушкована риба, варені курка або м’ясо з овочами. Між цими прийомами їжі у Вікторії були так звані «перекуси» — приблизно об 11–й та 16–й годинах вона смакувала яблуком, апельсином, ківі або грейпфрутом. На ніч випивала кефір. При цьо­му до заборонених продуктів потрапили майонез, кетчуп, булочки, тістечка, цукор, цукерки, а ще — смажене, копчене, солоне. Зате квашеної капусти можна було їсти скільки хочеш.

«За кілька років до цього схуднення я купила собі дуже гарний костюм. Ще коли купувала, то піджак був мені впору, а спідниця впритул. Тоді подумала, куплю й буде стимул схуднути, але це в мене вийшло тільки тоді, коли почала правильно харчуватися», — каже пані Вікторія.

Тепер той костюм вона носить і почувається в ньому комфортно. А найголовніше, що разом із зайвими кілограмами, яких вона позбулася, зник і високий тиск, стало менше зморшок, засяяли очі, а волосся стало розкішним та блискучим. Тепер її шляхом схуднення пішли дві подруги й однокласниця. «У Черкасах серед моїх знайомих стало модним бути стрункою й гарно виглядати», — підсумовує Вікторія Філоненко.