Ціна Основного закону

27.06.2012

Чи шанує ще хтось у світі свій Основний закон так, як це роблять американці? Ось ще один вияв неабиякої шани: примірник Конституції США, що належав Джорджу Вашингтону, днями продали на аукціоні «Крістіз» у Нью–Йорку майже за 10 мільйонів доларів. Звичайна, здавалося б, книжка пішла за ціною видатного витвору мистецтва!

Як повідомляє агенція AFP, ця Конституція була надрукована на замовлення Вашингтона у 1789 році і на її сторінках залишилися позначки, зроблені першим президентом Сполучених Штатів.

Планувалося, що раритет піде з молотка за 2–3 мільйони. Однак за лот розгорнулася запекла боротьба, і його фінальна ціна — 9,82 мільйона доларів — більш ніж утричі перевищила естімейт.

Новим власником видання стала Жіноча асоціація Маунт–Вернона, що опікується, зокрема, і збереженням резиденції Джорджа Вашингтона. За словами представниці асоціації Енн Букаут, їхня структура не отримує ніяких субсидій від держави, і кошти на купівлю видатної брошури вдалося зібрати тільки завдяки підтримці патріотичних американців.

По суті, ця Конституція повертається у Маунт–Вернон, штат Вірджинія, адже вона зберігалася там упродовж п’ятдесяти років після смерті Вашингтона в 1799 році. А в 1876–му та 1976 роках її продавали на аукціонах у приватні колекції.

Тепер Конституцію виставлять для огляду в Бібліотеці Джорджа Вашингтона, яку планують відкрити в Маунт–Верноні на початку 2013 року.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Шкіряний батіг головного героя фільму 1981 року «Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега» продали на аукціоні в Лос–Анджелесі за 31 250 доларів.