«Розумна» революція — в Києві

22.06.2012
«Розумна» революція — в Києві

Так працює GoalRef.

Українсько–польський єврофорум може стати переломним в історії світового футболу, а незарахований гол Марко Девича — поворотною точкою у здійсненні контролю за грою. Ідеться про впровадження систем електронної фіксації взяття воріт. Що їй дадуть «добро», вже ні в кого не викликає сумнівів — хвилю обурення рішенням суддівської бригади на чолі з Віктором Кашшаї не зупинити. Про бажання взяти на службу «штучний інтелект» уже кілька років заявляють в Англійській федерації футболу, вчора про аналогічне рішення повідомили й у Голландії.

Насправді системи, які б гарантували точність фіксації голів, існують давно. А проблеми із впровадженням цих проектів у футбольне життя, як подейкують, обумовлені боротьбою компаній—власниць «розумних» технологій — за ринок збуту. При цьому деякі експерти наголошують на недосконалості електронних пристроїв та ймовірні проблеми із впровадженням цих технологій.

Хай там як, але найбільше шансів стати помічниками суддів мають дві системи: Hawk–Eye і GoalRef. Перша — продукт британських розробників, який базується на багаторакурсній відеозйомці ігрового майданчика і вже кілька років допомагає тенісним арбітрам на вишках приймати безпомилкові рішення щодо того, перетнув м’яч лінію чи ні.

Друга система — спільний проект німецьких та данських винахідників. Цікаво, що головним її ідеологом став колишній арбітр ФІФА Петер Мікелсен. Ця технологія лише робить перші кроки в спортивному житті, а принцип її роботи суттєво відрізняється від «Ока яструба», адже для реєстрації перетину м’ячем лінії воріт використовується ефект Доплера від випромінювачів у м’ячі, який перетинає магнітне поле.

Остаточне рішення щодо вибору електронної системи має бути прийняте 2 липня в Києві на засіданні Ради міжнародних футбольних асоціацій.

 

ПРОДОВЖЕННЯ СКАНДАЛУ

Керівник суддівського корпусу УЄФА П’єрлуїджі Колліна визнав, що угорський арбітр Віктор Кашшаї припустився помилки, коли в матчі групи D Англія — Україна не зарахував гол після удару Марко Девича. «Рефері також люди і можуть помилятися. Такі епізоди трапляються раз на тисячу матчів», — сказав італієць, який курирує ще й наш суддівський корпус.

Незарахований гол став підставою для сотень карикатур і «фотожаб» в українському інтернеті, і не тільки. Всіх вразила британська фірма Specsavers, що випускає окуляри та лінзи для очей. Уже через день після гри вона видала в газеті «Гардіан» рекламу на цілу шпальту із фотознімком взяття воріт Джо Харта, де видно, що м’яч перетнув лінію, і гаслом: «Вам треба було піти до Specsavers».

Через ту помилку Кашшаї відсторонили від подальшого обслуговування матчів Євро–2012. Також більше не працюватимуть на ЧЄ ще троє суддів — голландець Бйорн Кейперс, іспанець Карлос Веласко Карбальйо та німець Вольфганг Штарк. Нагадаємо, що Кейперс, обслуговуючи гру Україна — Франція, не показав другу жовту картку Жеремі Менезу за грубий фол проти Євгена Селіна. Карбальйо залишається єдиним, хто в матах групового раунду показав червону картку та призначив пенальті, а Штарк, навпаки, в матчі хорватів з іспанцями проґавив порушення правил, яке тягнуло на 11–метровий у ворота «Червоної фурії».