Сусідські розборки

15.06.2012
Сусідські розборки

Голландські фани після другої харківської поразки їхньої національної збірної. (Фото Рейтер.)

У середу, шостий день чемпіонату Європи, другий тур зіграли команди так званої «групи смерті». Нечастий випадок, але навіть після цього жоден із суперників не втратив шансів на вихід до чвертьфіналу — так само, як і не забронював собі достроково місця в наступному раунді. Цікаво, що в цих зустрічах у порівнянні з першим туром наставники команд групи В на чотирьох зробили лише одну зміну в стартових складах — пішов на такий крок голландець Берт ван Марвейк. Утім слави не нажив.

 

«Трійня» Гомеса

Збірна Голландії усі три матчі групової стадії проводить у Харкові. Тож більшість її фанатів, на відміну від самої команди, яка базується в Польщі, оселилася у столиці Слобожанщини. Тому не дивно, що місцева фан–зона міцно пофарбувалася в помаранчевий колір. Навіть спекотна й душна погода не завадила голландцям провести марш вулицями міста перед позавчорашнім принциповим двобоєм із сусідами–німцями.

«Бундестіму» двічі належить зіграти у Львові й лише раз — у Харкові. Тож німецькі «ультрас» прибули переважно в день гри або напередодні кількома десятками автобусів. На вулицях міста організовані німці траплялися лише зрідка, проте на стадіоні «Металіст» таки зайняли приблизно чверть місць. Голландців же на трибунах було ледь не втричі більше — помаранчеві футболки міцно «оточили» німецькі сектори з усіх боків.

У першому турі команда Йоахіма Льова мінімально здолала португальців, а голландці зазнали фіаско в зустрічі з данцями. Тож підопічні Берта ван Марвейка мали підтримувати своє реноме срібних призерів чемпіонату світу–2010. І старт поєдинку підтвердив їхні наміри — двічі за перші десять хвилин нападник «Арсеналу» Робін ван Персі після пасів із глибини поля виходив на побачення з воротарем «бундестіму» Мануелем Нойєром, але марнував гольові нагоди.

Німці ж, стримуючи тиск суперника, спочатку відповіли ударом зльоту півзахисника «Реалу» Месута Езіла, але «помаранчевих» виручив кіпер Мартен Стекеленбург. А в середині другого тайму безжальна «німецька машина» завдала двох разючих пострілів, які й виявилися вирішальними.

Двічі Бастіан Швайнштайгер віддавав паси врозріз на свого одноклубника по «Баварії» Маріо Гомеса, й той спочатку невимушено і з начебто нетиповою для німців елегантністю, а потім і потужним пострілом пробивав Стекеленбурга. Таким чином нападник записав на свій баланс усі три голи команди на чемпіонаті.

Можливо, помінявши після першого матчу Рона Влара на досвідченого Йоріса Матійсена, ван Марвейк припустився помилки, адже збій давав саме центр захисту «помаранчевих».

Голландці за інерцією старалися, але Ар’єн Роббен зачасто брав гру на себе, Уеслі Снайдер пробивав мимо, а ван Персі ніяк не міг пристрілятися. Натомість на початку другого тайму молодий захисник дортмундської «Боруссії» Матс Хуммельс ледь не вбив інтригу, та «помаранчеві» в останню мить перервали його вражаючий сольний прохід.

Футболісти з Нідерландів уже, було, знітилися разом з уболівальниками на трибунах. Аж інтригу відродив ван Персі, забивши м’яч «неробочою» правою ногою. Утім на більше в хлопців ван Марвейка забракло сил — колектив Йоахіма Льова майстерно довів гру до заслуженої перемоги.

Одного разу в першому таймі на арені прорізалося скандування: «Росія!» — гості з сусідньої держави вирішили нагадати про свою присутність. Але незабаром наші вболівальники їм відповіли значно потужніше: «Україна!», нагадавши, де відбувається турнір. Причому господарів активно підтримали голландські, а потім і німецькі сектори, виказавши позитивне ставлення до господарів Євро.

Львівське відродження не пройшло

Годиною ж раніше завершився перший матч дня в групі В — португальці й данці видали шикарний спектакль на «Арені Львів». Із перших хвилин «європейські бразильці» взялися за справу. І незабаром «реаліст» Пепе в стилі «а–ля Андрій Шевченко при другому голі шведам» відкрив рахунок, а потім і Елдер Поштіга «розстріляв» воротаря Стефана Андерсена.

Але скандинави не збиралися виглядати хлопчиками для биття. І в підсумку їхній височенний нападник «Арсеналу» Ніклас Бендтнер двома ударами головою впритул зрівняв рахунок. Португальці мали нарікати лише на себе за змарновані шанси — зокрема, капітан Кріштіано Роналдо не використав два виходи сам на сам із голкіпером. Та за три хвилини до фінального свистка спрацював «джокер» тренера Пауло Бенто. Форвард «Порту» Сильвестр Варела промазав лівою ногою по м’ячу, але правою влучив точнісінько в ціль і приніс команді три очки.

Попри невдачу, сивочолий наставник данців Мортен Ольсен сказав, що пишається своїми хлопцями: «Пропустити наприкінці й зазнати поразки — що може бути жахливіше? Ми заслуговували на одне очко».

Ця перемога Португалії зберегла інтригу до останнього туру. Навіть голландці, не набравши жодного очка, мають шанси на «плей–оф». Для цього післязавтра їм потрібно виграти в команди Бенто. А лідерам, німцям, не завадить узяти бодай очко в непоступливих данців.

Учора ввечері билися збірні в когорті С, а завершується другий тур групового етапу сьогодні двома матчами в нашому квартетi D.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Груповий етап. 2–й тур. Група В

Данія — Португалія — 2:3

Голи: Бендтнер, 41, 80 — Пепе, 24; Поштіга, 36; Варела, 87

Данія: Андерсен, Якобсен, Аггер, К’яєр, С. Поульсен, Квіст, Цимлінг (Я. Поульсен, 16), Еріксен, Крон–Делі (Шене, 90), Роммедаль (Міккельсен, 60), Бендтнер

Португалія: Патрісіо, Коентрао, Б. Алвеш, Пепе, Перейза, Велозо, Мейрелеш (Варела, 85), Поштіга (Олівейра, 60), Моутіньйо, Нані (Роландо, 89), Роналдо

Суддя — Томсон (Шотландія)

13 червня, Львів, стадіон «Арена Львів», 31840 глядачів

* * *

Німеччина — Голландія — 2:1

Голи: Гомес, 24,38 — ван Персі, 73

Німеччина: Нойєр, Лам, Бадштубер, Хуммельс, Д. Боатенг, Хедіра, Швайнштайгер, Езіл (Крос, 81), Гомес (Клозе, 72), Подольськи, Мюллер (Бендер, 90+2)

Голландія: Стекеленбург, ван дер Віл, Матейсен, Віллемс, Хейтінга, ван Боммель (ван дер Варт, 46), де Йонг, Роббен (Кюйт, 82), Снайдер, Афеллай (Хунтелар, 46), ван Персі

Суддя — Ерікссон (Швеція)

13 червня, Харків, стадіон «Металіст», 37750 глядачів

Турнірне становище: Німеччина — 6, Португалія, Данія — 3, Голландія — 0.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Контрольно–дисциплінарна інстанція УЄФА постановила зняти шість очок зі збірної Росії у відбірковому циклі наступного чемпіонату Європи. Рішення має умовний характер із випробувальним терміном від цього моменту до завершення стикового раунду Євро–2016. РФС також оштрафовано на 120 тисяч євро за неналежну поведінку його вболівальників, використання фаєрів та демонстрацію банерів образливого змісту під час матчу Росія — Чехія. Апеляцію можна подати протягом трьох днів після отримання письмового рішення.

Крім того, УЄФА засудила інциденти, коли порушники кидали в поліцію петарди й нападали на фанів різних команд. Затриманим висунули обвинувачення, і тепер на них чекає покарання.