Львів як писанка

14.06.2012
Львів як писанка

Львів уболіває за Україну.

Фан–зона у Львові розташована дуже зручно для вболівальників — у самому центрі міста, на проспекті Свободи. Багатьом львів’янам не сподобалось розташування «території футболу»: мовляв, вона повністю закриває огляд однієї з головних окрас міста — Оперного театру, а галас і децибели «кричалок» шкодять архітектурі (головна сцена з величезним екраном розташована за кілька кроків від входу до театру). Водночас директор Оперного Тадей Едер у коментарях пресі запевняв, що Євро — хороша реклама для Львова і фан–зона театру ніяк не шкодить. Солідарний iз паном Едером і відомий львовознавець Петро Радковець: «Львів настільки компактний, що встановити фан–зону в якомусь іншому місці було б просто недоцільно. Фан–зона зроблена добре. А львів’яни — люди вередливі, завжди знайдеться хтось, кому щось заважає».

 

Де ти провів канікули? У фан–зоні!

При вході до «території футболу» кілька привітних охоронців перевіряють вміст торбинок: наркотики, алкоголь, петарди, скляні предмети чи продукти харчування проносити всередину заборонено. У фан–зоні весело: тут розмальовують футбольною символікою всіх охочих, трохи далі майстрині у вишиванках вчать писати українські писанки, можна погратися в комп’ютерні забавки від «Кока–коли», є майданчик для дітей, де вони ганяють м’яча. На кожному кроці продаються футбольні сувеніри і напої, проте купувати чай за 10 гривень чи півлітра львівського пива за 15, принаймні до початку матчів ніхто не поспішає.

Ще б пак, адже у центрі Львова — затишних кав’ярень не злічити. І святкування не обмежуються лише фан–зоною. Увесь компактний і старовинний центр міста — арена для вболівальників. Тому більшість туристів, якими ще в понеділок був переповнений Львів, «кавували» саме там. «Ми вирішили ще на день затриматися, кажуть Леон і Лукас із Лейпцига. — Нам тут сподобалося, люди привітні, місто дуже гарне. Навіть дощ не заважає. Так приємно посидіти у теплу дощову погоду під навісом. До речі, у вас дуже смачний пиріг із сиром (сирник. — Авт.)».

Фестивалити у Львові вміють і люблять, та й до футбольного свята готувалися давно, тож для іноземних туристів передбачили практично все. Навіть «школу» спеціальну створили — «Галицька гостинність». Заклади громадського харчування спеціально до приїзду іноземних гостей розробляли меню на кількох мовах, а іноземні спеціалісти вчили барменів та кельнерів готувати класичні барні коктейлі. Ще у центральних кав’ярнях з’явився безкоштовний wi–fi.

Через дощову львівську погоду вдень у фан–зоні зазвичай розважаються тільки діти. «Школа закінчилась, — каже семикласник Сергій. — Мама сюди мене відпускає, бо тут — і охорона, і весело. Гурти різні виступають, та й узагалі багато моїх однокласників, які залишилися в місті, сюди приходять».

Ближче до вечора, особливо в день матчу, вболівальників більшає. Фан–зона розрахована на 27 тисяч осіб, тоді як минулої неділі протягом дня її відвідало 30 тисяч людей. А в день поєдинку між нашою національною збірною і збірною Швеції у фан–зоні побувала рекордна кількість уболівальників — 37 тисяч! Атмосфера в місті була просто шалена — перемогу нашої збірної святкували до самого ранку. Крики: «Україна — чемпіон!» лунали по всьому Львову, а синьо–жовтих прапорців на авто в цей день було як ніколи багато.

Територія чистоти: навіть вулиці миють шампунем

Загальна площа «території футболу», яка розкинулася від Оперного театру і до пам’ят­ника Тарасові Шевченку, — 30 375 м2. Всередині стоїть величезна сцена, відомий фонтан навпроти Оперного закрили емблемою Євро–2012, поруч — надувні м’ячі і торгові ятки.

На створення львівської фан–зони УЄФА витратила 700 тисяч євро. «Два екрани — площею 79 і 23 м2 — привіз із Франції один зі спонсорів чемпіонату, — розповів «УМ» Андрій Павлів, провідний менеджер з організації подій ЛКП «Агенція з підготовки Львова до чемпіонату Європи з футболу 2012». — Після завершення чемпіонату їх заберуть. Охороняють фан–зону хлопці з Державної служби охорони. Саме вони виграли тендер. У залежності від ситуації кількість охоронців змінюється. Найбільше, звичайно, буває у день матчів — сто осіб».

На території встановлено п’ять камер, завдяки яким за подіями у «футбольному містечку» можна стежити в онлайн–режимі на сайті УЄФА.

Незважаючи на те, що в місто приїхали вболівальники з усієї Європи, Львів і надалі залишається чистим і охайним. Це стосується і фан–зони. «Для підтримання в місті чистоти у Галицькому районі створено спеціальний штаб, — розповідає «УМ» Ірина Маруняк, голова Галицької райадміністрації. — У дні матчів центр і фан–зону прибирають цілодобово, в три зміни, а коли футбольних поєдинків у Львові немає — у дві зміни. Смітників у фан–зоні й біля неї теж достатньо. Система налагоджена досить добре, тож центр міста залишається чистим, хоча за період єврочемпіонату кількість сміття збільшилася втричі!» Крім того, в центрі, поблизу фан–зони, працює порохотяг та машина, що миє вулиці. І хоча щоденної потреби в тому нема, бо у Львові через день — дощ, у ті дні, коли небо без хмар, вулиці миють спеціальним шампунем.

Душ — хіба що в аквапарку

У фан–зоні постійно перебувають 130 волонтерів, а загалом по місту їх майже 900 осіб. «Усі наші волонтери як мінімум вільно спілкуються англійською, — коментує «УМ» Марічка Чубата, провідний координатор роботи з волонтерами «Агенції з підготовки Львова до Євро–2012». — Крім своїх основних функцій, у фан–зоні волонтери спостерігають і за порядком та за тим, щоб люди не користувалися забороненими предметами. До волонтерів часто звертаються вболівальники. Найпоширеніші запитання, де кемпінги та як проїхати до тих готелів, у яких вони зупинилися».

Але є й таке запитання, на яке волонтери не знають, що відповідати. Іноземні туристи, які приїхали до Львова власним транспортом, iз маленькими караванами, з рушниками на плечі шукають місце, де можна прийняти душ. У Європі така послуга є, а от в Україні до таких запитань були не готові. Багато вболівальників, зрештою, опинилися в місцевому аквапарку.

 

МОВНЕ ПИТАННЯ

Не обійшлося у фан–зоні й без неприємних сюрпризів. Трансляцію матчу між збірними Ірландії та Хорватії, який відбувся 10 червня, вболівальники слухали російською, а не українською мовою. Львів’яни були прикро вражені таким інцидентом, а міський голова Андрій Садовий звернувся до УЄФА з вимогою виправити ситуацію, заявивши, що «це те саме, якби у фан–зоні в Гданську транслювали матч німецькою».

Як зазначили в департаменті «Євро–2012» Львівської міськради, згідно з угодою між містом та УЄФА, саме УЄФА відповідає за трансляцію матчів у фан–зоні. Працівники міськради не мають права втручатися в роботу режисерів починаючи з 18:25. До режисерів надійшла чітка вказівка УЄФА транслювати матчі з каналу «Футбол», на яку їм було надано карту декодування сигналу. Футбольна організація не передбачила, що цей канал транслюватиме другий матч із російським коментарем, адже в попередні дні матчі на «Футболі» йшли з українським коментарем.

Вхід у фан–зону — вільний, заплатити доведеться лише 29 та 30 червня, коли у фан–зоні буде грандіозний концерт.

 

ВІЗИТИ

На вчорашній матч між данською й португальськими збірними до Львова приїхав кронпринц Данії Фредерік. Як повідомляє УНІАН, високий гість прибув у Міжнародний аеропорт «Львів» ім. Данила Галицького разом із данськими уболівальниками чартерним рейсом «Копенгаген — Львів». Проте надовго у місті Лева Його Високість затримуватися не збирався — одразу після матчу планував повернутися до Копенгагена.

  • Віктор Леоненко: Навіть нічого не можеш — виходь на поле й бийся!

    Урочисто­святковий настрій, що панував у країні­господарці Євро­2012, дозволив уболівальникам безболісно пережити невихід із групи команди Олега Блохіна. І якщо в Росії аналогічний результат збірної призвів до кадрових змін (президент РФС Сергій Фурсенко подав у відставку), то в Україні все залишилося, як і було.

    По суті, як по ходу, так і після чемпіонату Європи «синьо­жовті» уникли серйозної критики. Водночас справжні знавці футболу прагнуть більшого. До таких максималістів можна віднести й колишнього гравця київського «Динамо» та збірної України Віктора Леоненка. >>

  • Життя після Євро

    Оцінюючи результати Євро–2012, треба відділяти футбол від політики й розрізняти країну (народ) і державу (владу). Країна чемпіонат виграла. Влада — ні.

    Чемпіонат, що з такими проблемами готувався, але успішно відбувся, засвідчив: Україна та українці — частина європейської спільноти, а не якесь «дике поле». На час Євро, зокрема в день фіналу, Київ став столицею континенту. І досить симпатичною столицею. >>

  • І навіть п’ять принців!

    У неділю до Києва, де відбувався фінал Євро, прибуло 160 чартерних авіарейсів із понад 50 країн світу. На НСК «Олімпійський» аншлагу не було — вільними лишалися більше 6 тисяч крісел. Зате ложі для VIP–гостей заповнилися під саму зав’язку. >>

  • «Не доїхала половина тих, кого ми чекали»

    Україна багато недоотримала у фінансовому плані через те, що такі збірні, як Німеччина, Англія, Голландія, не пройшли далі турнірною сіткою Євро–2012. Особливо це позначилося на українській готельній індустрії. І взагалі, якщо підсумовувати справи цієї галузі, то слід визнати, що багато готелів і хостелів відверто провалили єврочемпіонат. >>

  • Футбол без терору

    Вітчизняна спецслужба підбиває власні підсумки одразу після завершення Євро–2012 в Україні. «За висновками Антитерористичного центру СБУ, рівень терористичної загрози в Україні під час проведення фіналу Євро–2012 не змінився і був визначений, як низький, — повідомив учора керівник АТЦ, перший заступник голови СБУ Петро Шатковський. — Антитерористична система України спрацювала ефективно». >>

  • Прорив дружньої України

    У Києві чиновники не змогли «розрулити» питання туризму самотужки. Пиво, сцену, екрани та стюардів організували, а от щоб забезпечити закордонним гостям дозвілля й показати місто — то тут не обійшлося без підтримки приватників та громадських активістів. Організація «Інтересний Київ», яка вже кілька років організовує екскурсії містом, взялася за облаштування в столиці Туристичного інформаційного центру, залучивши до своєї роботи небайдужих та ініціативних людей з усієї України.

    «Півтора року тому поруч зі станцією метро «Хрещатик» ми облаштували Туристичний інформаційний центр, він якраз біля фан–зони, — розповідає директор «Інтересного Києва» Арсеній Фінберг. — Це була робота великої команди небайдужих людей».

    За його словами, кілька компаній та громадських ініціатив — ­«Оупен–Київ», «Френдлі Юкрейн», «Інтересний Київ» та структура фан–посольств УЄФА — об’єдналися, аби довести, що Україна та українці — це не расисти, живодери та жертви режиму, а передовсім гостинні, щирі люди з багатою історією та культурою. Спільними зусиллями було частково вирішено питання проведення екскурсій для туристів. Такі тури щодня безплатно проводять у центрі міста для двох груп по 20–30 людей. Крім цього, великою популярністю користувалися оглядова екскурсія на двоповерховому туристичному автобусі та екскурсії на теплоходах від Річкового порту. Взялися і за розв’язання проблеми проживання гостей Євро–2012 — ініціатива «Френдлі Юкрейн» забезпечила безплатне поселення фанів у домівки українців.

    Підбиваючи підсумки Євро у своїй царині, організатори Тури­стичного інфоцентру та активісти, що допомагають закордонним уболівальникам, розповіли про екскурсійні пріоритети «футбольних» гостей Києва та нашу перемогу в інформаційній війні. >>