Усе можуть королі

14.06.2012

Нинішній «плей–оф» у Національній хокейній лізі вийшов не схожим на традиційні. У фінальній серії зійшлися команди, яких там очікували лише найзатятіші фанати. З іншого боку — «Лос–Анджелес» і «Нью–Джерсі» підтвердили, що регулярний чемпіонат і розіграш Кубка Стенлі сильно різняться.

94–й сезон у найсильнішій лізі світу завершився у вівторок зранку за київським часом. На льоду славнозвісного «Стейпл–центру» в Каліфорнії місцеві «королі» здобули свою дебютну перемогу в «плей–оф» за 45 років існування клубу, розтрощивши гостей із Ньюарка з непристойним рахунком 6:1. Вирішальним моментом стало вилучення нападника «Нью–Джерсі» Стіва Берньє на п’ять хвилин. За цей час господарі за підтримки чималої кількості зірок Голлівуду закинули три шайби. Таким чином «Лос–Анджелес» оформив звитягу в серії до чотирьох перемог із рахунком 4:2.

У попередніх чотирьох розіграшах Кубка Стенлі останній матч сезону вигравали гості. Господарі ж оформлювали перемогу в 2007 році, причому це робили сусіди «Лос–Анджелеса» з «Анахайма».

Нагадаємо, що, ледь пробившись до «плей–оф» із восьмого місця Західної конференції, «кінгз» просто познущалися над своїми попередніми опонентами. Спочатку розбили дві найкращі команди Заходу за підсумками регулярки — «Ванкувер» (4:1) і «Сент–Луїс»(4:0), а потім і «Фінікс» (4:1). Парад переможців відбудеться у Лос–Ан–джелесі сьогоднi.

Найціннішим гравцем Кубка Стенлі визнали воротаря «королів» — 26–річного американця Джонатана Квіка.

Цікаво, що наставник тріумфаторів Дерріл Саттер став біля керма команди лише перед Різдвом, у грудні, відволікшись від занять фермерством. Хоча в цього 53–річного тренера вже був досвід участі у фіналах — у 2004–му його «Калгарі флеймз» поступилися «Тампі–Бей» українця Руслана Федотенка (3:4).

Нині ж Руслан із «Нью–Йорк рейнджерз» зійшов із дистанції у фіналі конференції. А от іще один уродженець Києва, Олексій Понікаровський, ступив із «Нью–Джерсі девілз» на крок далі. У «плей–оф» 32–річний вінгер закинув одну шайбу й зробив вісім голевих передач.

Тепер гравцям і власникам клубів варто сісти за стіл перемовин для підписання нового колективного договору. Бо, якщо сторони не дійдуть згоди у фінансових питаннях, на НХЛ може очікувати черговий пропущений сезон — локаут.

 

НАЙКРАЩІ

НХЛ. «Плей–оф». Статистика

Найкращі бомбардири. Копітар, Браун (обидва — «Лос–Анджелес») — 20 очок (8 голів + 12 передач), Ковальчук («Нью–Джерсі») — 19 (8+11), Жиру («Філадельфія») — 17 (8+9), Дауті («Лос–Анджелес») — 16 (4+12).

Найкращі за коефіцієнтом корисності. Копітар, Браун — «+16», Енріке («Нью–Джерсі») — «+12».

Найкращі воротарі (за відсотком відбитих кидків). Квік («Лос–Анджелес») — 94,6; Сміт («Фінікс») — 94,4; Холтбі («Вашингтон») — 93,5.

Найкращі команди за відсотком реалізації більшості. «Філадельфія» — 35,7; «Флорида» — 33,3; «Піттсбург» — 31,0.

Найкращі команди за відсотком нейтралізації меншості. «Сент–Луїс», «Лос–Анджелес» — 91,2; «Детройт» — 90,9.