Войовниче перемир’я

14.06.2012
Войовниче перемир’я

Одного разу Сергій Ігнашевич таки не втримав капітана «кадри» Якуба Блащиковського.

Груповий етап континентальної першості — подія швидкоплинна, а другий тур — своєрідний рубікон, долаючи який, команди отримують уявлення про свої подальші перспективи на змаганнях. Для збірної Чехії, яка в першому матчі на Євро–2012 розгромно програла росіянам, друга невдача поспіль стала б фатальною. Відтак Міхалу Білеку, налаштовуючи команду на поєдинок iз греками, довелося добряче попрацювати, щоб повернути бо­йовий дух своїм підопічним після невдалого старту. Натомість їхній суперник, який у матчі–відкритті проти поляків здійснив неймовірний «камбек», перебував у піднесеному настрої.

«Коли мої підопічні зрозуміли, що можуть однаково добре грати і в обороні, і в атаці, вони стали впевненішими в собі», — коментував командну атмосферу керманич еллінів Фернандо Сантос. Проте в грецькому таборі занадто рано повірили у свої сили. Як виявилося, стартовий провал, котрий стався в матчі з Польщею, — це не випадковість, а системна хвороба. Адже і в наступній грі вони знову швидко пропустили. Уже на шостій хвилині матчу чехи вели перед 2:0. А прокинулися представники Еллади лише в другому таймі, проте єдине, що вдалося команді Сантоса, — віді­грати один м’яч.

«Після перерви ми втратили Росицьки, в якого проблеми з ахіллом, та і гол ми пропустили необов’язковий. Чех не домовився із Сівоком, тому греки й забили», — пояснив проблеми другої половини гри головний тренер чехів. Хай там як, але вистраждана перемога дозволяє збірній Чехії з оптимізмом дивитися у майбутнє. «Дуже дякуємо польським уболівальникам, які нас тут підтримують, але з групи вийдемо або ми, або вони. Зробимо все, щоб це були ми», — сказав Білек.

Власне, щоб пробитися до чвертьфіналу, в останньому матчі групового етапу чеській збірній достатньо буде нічиєї з поляками. Тоді як команду Франтішека Смуди, аби продовжити боротьбу за Кубок Анрі Делоне, влаштує лише перемога. Наразі в активі «біло–червоних» дві нічиї, останню з яких співгосподарі турніру видряпали у фаворитів групи — росіян. Проте, за словами кіпера «кадри» Пшемисля Титоня, «мирова» з командою Адвоката, яка була близькою до дострокового виходу з групи, варта перемоги. «Емоції після цього матчу в нашій роздягальні зовсім інші, ніж після зустрічі з Грецією. Тоді ми відчували, що могли добитися більшого, зараз же — це дуже важливе очко для нас», — каже страж воріт польської команди.

Попри те, що на полі «Народового» польсько–російське протистояння завершилося миром, за межами арени події розгорталися за іншим сценарієм. Під час марш–параду, присвяченого Дню Росії, польські «ультрас» напали на колону російських вболівальників, завдавши їм тілесних ушкоджень. Зупинити розбурених місцевих фанів змогли лише водомети на попереджувальні постріли поліцейських.

Цікаво, що й на стадіоні задля стримування агресії польських фанів були присутні кілька сотень озброєних стражів порядку.

«Не розумію, чому стільки агресії до росіян?» — дивується міністр спорту РФ Віталій Мутко. І справді, чому? Напевно, російський чиновник просто не знає, як поводяться його співвітчизники в Польщі. А там ледь не щодня місцевій поліції та судам доводиться розбиратися з російськими хуліганами. А президент ФФУ Григорій Суркіс зітхнув iз полегшенням: «Можливо, якусь кількість російських уболівальників ми втратили. Проте при­дбали спокій. Сподіваюся, що наші команди зустрінуться на далекому етапі — у півфіналі або бажано у фіналі».

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Груповий етап. 2–й тур. Група А.

Польща — Росія — 1:1

Голи: Блащиковський, 57 — Дзагоєв, 37

Польща: Титонь, Піщек, Беніш, Василевський, Перкі, Дудка (Межеєвський, 74), Поланський (Матущик, 85), Блащиковський, Обраньяк (Брожек, 90+3), Муравський, Р. Левандовський

Росія: Малафєєв, Анюков, Ігнашевич, А. Березуцький, Жирков, Денисов, Широков, Зирянов, Дзагоєв (Ізмайлов, 80), Аршавін, Кержаков (Павлюченко, 70)

Попередження: Левандовський, 60; Поланський, 79 — Денисов, 60; Дзагоєв, 75

Суддя — Штарк (Німеччина).

12 червня, Варшава, стадіон «Національний», 55 920 глядачів.

* * *

Греція — Чехія — 1:2

Греція: Халкіас (Сіфакіс, 23), Маніатіс, К. Пападопулос, Торосідіс, Холебас, Карагуніс, Фотакіс (Гекас, 46), Кацураніс, Фортуніс (Мітроглу, 71), Самарас, Салпінгідіс

Чехія: Чех, Гебре Селассіє, Сівок, Кадлец, Лімберські, Гюбшман, Їрачек, Плашил, Росицьки (Коларж, 46, Райторал, 90), Піларж, Барош (Пекгарт, 64)

Попередження: Торосідіс, 34; К. Пападопулос, 56; Салпінгідіс, 57 — Росицьки, 27; Їрачек, 36; Коларж, 66

Суддя — Ланнуа (Франція).

12 червня, Вроцлав, стадіон «Мейський», 41 105 глядачів.

Турнірне становище: Росія — 4, Чехія — 3, Польща — 2, Греція — 1.

 

ЦИТАТА

«Ми трохи хвилювалися перед нашим виїздом. Сюжети на ТБ поставили запитання нашому розуму. Зараз ми тут, і ми задоволені тим, що приїхали. Кожний українець, якого ми зустрічали, був дружньо налаштований. Місто гарне, жінки красиві, а пиво дешеве. Ми могли б залишитися тут назавжди!».

Хеллем Джош Павер, студент Британського університету Шеффілд

Press Association