300 днів: сидить нормально?

01.06.2012

Незважаючи на резолюцію Європарламенту тижневої давності, в якій Україну закликають негайно звільнити з ув’язнення лідерку БЮТ Юлію Тимошенко та інших осіб, які опинилися за ґратами з політичних мотивів, та допустити їх до участі у виборах, найближчим часом їм це не світить. Принаймні в цьому переконаний член Центрвиборчкому Михайло Охендовський, який заявив євродепутатам під час перебування у Брюсселі, що участь у виборах засу­джених, у тому числі й Юлії Тимошенко, суперечить Конституції.

«Утім, запевняю: перегони будуть демократичними і чесними. Нове виборче законодавство виключає можливість фальсифікацій», — переконаний пан Охендовський.

Натомість партія «Батьківщина» не має ілюзій щодо того, що влада звільнить Леді Ю з доброї волі. Мовляв, «регіонали» розуміють лише мову сили і грошей, тому достатньо «заморозити» їхні рахунки за кордоном. Відтак «Батьківщина» передала представникам Євросоюзу і США два списки українських посадовців, щодо яких мають застосовувати санкції.

«Один список короткий, у ньому тринадцять прізвищ посадовців, політиків, суддів і працівників прокуратури і СБУ, які, на нашу думку, є найбільш одіозними і першими кандидатами на застосування обмежувальних санкцій, — пояснив ЗМІ перший заступник голови партії Григорій Немиря. — В іншому списку вже 54 особи — він розширений. Не буду зараз його розкривати, тому що, я думаю, передчасно сьогодні говорити, що вже завтра можуть такі санкції бути застосовані».

У Партії регіонів уже назвали звернення БЮТ до США і ЄС про заборону в’їзду в ці країни державним службовцям України «черговим фарсом», не більше.

А тим часом днями виповнилося вже триста днів від дати арешту Юлії Володимирівни. У зв’язку з цим опозиціонери з наметового містечка на столичному Хрещатику позавчора провели мітинг. Але обіцяні організаторами нардепи та громадські активісти чомусь не прийшли. Підтримати Тимошенко зібралися лише нечисленні бабусі й жителі наметового містечка.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>