«Сходи до неба». Піднятися над суєтою

01.06.2012

Свою історію фестиваль «Сходи до неба» почав ще у 1997 році. Але з різних причин цього року він відбудеться лише вчетверте. «Перший фестиваль відкривав великий український тенор Анатолій Солов’яненко, — проводить невеличкий екскурс у минуле президент фесту Володимир Симонов. — У 2010 році фестиваль був присвячений високій моді, а в 2011 році під його егідою відбувся всеукраїнський тур зірки світової оперної сцени Дмитра Хворостовського».

«Сходи до неба–2012» оргкомітет вирішив проводити не за принципом «тут і зараз», а трішки розпорошити у часі. На радість усім шанувальникам класичного мистецтва, прелюдією до цьогорічного фесту став благодійний концерт «Різдвяні зустрічі. Три піано», в якому взяли участь соліст нью–йоркської Метрополітен–опера Анатолій Кочерга, французький джазовий піаніст Дмитро Найдич, композитор Ігор Стецюк, піаніст Євген Громов та інші топ–виконавці класичної музики. Майже у повному складі вони виступлять і на гала–концертi фестивалю «Сходи до неба», який відбудеться 3 червня на Європейській площі у Києві (початок — о 20:00). До Кочерги, Найдича, Стецюка приєднаються також скрипаль Василь Попадюк, співаки Ольга Микитенко, Юрій Годо, балерина Олена Філіп’єва та інші зірки світового мистецтва, вихідці з України. Виступатимуть метри у супроводі Національного симфонічного оркестру під керуванням Володимира Сіренка.

Уродженець Вінниччини Анатолій Кочерга, який уже понад тридцять років працює за кордоном, розповів, що на цьому гала–спектаклі матиме три виходи і виконуватиме як оперні партії, так і українські народні пісні. Його гастролі розписані до 2015 року, але знаменитий бас, остання прем’єра якого — «Хованщина» в Метрополітен–опера — посіла першу сходинку в рейтингу кращих вистав цього театру, викроїв час для виступу перед земляками.

Після гала–концерту, який стане гарною можливістю відволіктися від суєти суєт та всюдисущої попси нашого культурного простору, оргкомітет зосередиться на інших подіях, що будуть реалізовані у рамках проекту «Сходи до неба» цього року. Серед них — відзначення 130–річчя з дня народження композитора Ігоря Стравінського, художні виставки в різних містах України, в яких візьмуть участь скульптор Олексій Володимиров, художники Вадим Абрамов, Стас Сєров, наступний концерт із циклу «Різдвяні зустрічі. Три піано».