Відпочинок iз душею. І розумом...

31.05.2012
Відпочинок iз душею. І розумом...

Хорошого — в міру. І море — також... (з сайту www. chernoebeloe.ru.)

Субтропіки — не для слабких легень

Відпустка — ідеальний час для того, аби зміцнити здоров’я. Однак, вирушаючи на відпочинок, необхідно врахувати погодно–кліматичні умови регіону, куди прямуєте, і обов’язково порадитися з лікарем. Скажімо, вологий морський клімат може посилити перебіг і спровокувати загострення бронхолегеневих захворювань. Тому в субтропіках (Ялта, Сочі, південно–східні райони Європи, Індія, південь Бразилії, Австралія) краще не відпочивати людям зi слабкими легенями, застерігають лікарі. Але це не означає, що таким пацієнтам відпочинок на морі протипоказаний — просто їм краще вибирати місця із сухим степовим кліматом (Одеса, Азовське, Ризьке узбережжя, Туніс). Така поїздка, на думку медиків, поліпшить стан хворого.

Відпочиваючи на воді, дуже важливо «не перебрати» з купанням. Врахуйте, що в морській воді людина замерзає значно швидше, ніж у прісній. Київський лікар–реабілітолог і терапевт Володимир Остапишин пояснює це так: солона вода має більшу теплопровідність і теплоємність. Отже, при купанні вона поглинає більше тепла з тіла, і охолоджувальний ефект посилюється у кілька разів. Саме тому після морських купань на тілі іноді з’являються пухирі — прояв так званої холодової кропив’янки.

Екстрiм без надміру

Утомившись від монотонної роботи за комп’ютером, офісні працівники у відпустці часто прагнуть надолужити брак гострих емоцій і «полоскотати нерви» — підкорюють гірські вершини, катаються на водних мотоциклах, стрибають iз парашутом.

— Захоплення екстремальними видами спорту не дозволяє організму повноцінно відпочити, — вважає Володимир Остапишин. — Надмірна витрата нервових клітин призводить до психічної виснаженості — людина відчуває себе втомленою, стає дратівливою. Крім того, екстремальні види спорту вимагають фізичної підготовленості — ними не можна займатися час від часу, бо такий відпускний екстрiм може завершитися травмами.

Ще одна небезпека, яка підстерігає на відпочинку влітку, — сонце. Найкомфортніший для здоров’я час на пляжі — ранок до 11–ї і вечір після 17–ї. Якщо ж в обідню пору, коли сонце найбільш пекуче, ви не маєте змоги заховатися в затінку (вирушаєте на екскурсію, прямуєте до магазину) одягайте на голову крислатий капелюх і світлий одяг iз натуральної тканини. Після контакту із сонцем часто виникає алергія — фотодерматит. Підвищена чутливість до ультрафіолетових променів — явище досить поширене, попереджають лікарі. Фотодерматит зазвичай дає про себе знати пухирями, почервонінням, свербінням і лущенням шкіри (здебільшого на обличчі, трохи рідше на тілі). Фотодерматит, як правило, проявляється під час відпочинку в країнах з агресивним сонцем, найбільш схильні до нього люди зi слабким імунітетом. На появу алергії слід реагувати негайно — піти в тінь, прийняти душ або зробити вологі обтирання, випити якомога більше рідини і звернутися до дерматолога.

Курорт у ванні

Застуди і загострення хронічних недуг під час відпочинку — поширене явище. Подейкують, хвороба на курорті — ознака очищення організму.

«Це не так. Будь–яка хвороба — стрес для організму, — зауважує Володимир Остапишин. — Головна причина відпускних недуг — безпечність. Акліматизацію з холодного клімату в теплий людина переносить важче, ніж міграцію в північному напрямку. Перші два дні на відпочинку я б радив утриматися від купань і полежати в тіні. Друга причина — психологічна. Різкий перехід від напруженої роботи до релаксу призводить до ослаблення імунітету».

Якщо поїхати на курорт не вдається, повноцінно відпочити можна й удома. Для цього, за порадою лікарів, треба врахувати основних «китів» відпускної реабілітації. А саме — повноцінний сон, здорове харчування, свіже повітря і режим дня. Найкраще відновлювати сили на природі, отже — більше гуляйте. Не менш важливий — психологічний комфорт. Якщо вам доводиться проводити відпустку в будинку — не переймайтеся надмірно цією обставиною. Найдієвіші для оздоровлення процедури — водні. Пройдіть, наприклад, курс ванн iз морською сіллю. Чвертi аптечної пачки солі цілком вистачить на одну ванну.