Смачний салат... без пестицидів

31.05.2012
Смачний салат... без пестицидів

Ранні овочі часто приховують у собі небезпеку. (з сайту www. novaya.com.ua.)

Редиска і огірки, помідори, солодкий перець і цвітна капуста... Важко проминути лоток на базарі чи полицю в супермаркеті, де гіркою, мов на підбір, викладена розкішна городина і садовина. Особливо нині, на порозі літа, коли торішні овочево–фруктові припаси, вирощені на власному городі, або майже вичерпались, або практично «розгубили» вітаміни. Тож, не шкодуючи грошей, ми купуємо свіжу різнобарвну «красу» з продуктових яток. Однак не по сезону рання зрілість овочів і фруктів викликає безліч питань. Чи правда, що в ранніх овочах нітратів більше, ніж вітамінів? Чому в імпортних овочів і фруктів дивний смак? Як з’являються на світ овочі–гіганти і чи безпечно їх вживати?

Віск смаку — не товариш

Науковці–біологи нагадують: усі ранні овочі вирощують у парниках, використовуючи стимулятори росту і добрива, які живлять рослини. Норми вмісту цих речовин у парникових овочах значно вищі, ніж у ґрунтових. Дослідження показали: саме зі свіжими овочами в наш організм потрапляє від 40 до 80% добової норми нітратів, які всмоктуються шлунково–кишковим трактом, а потім розносяться по всьо­му організму.

Більшість імпортних овочів і фруктів, які нині надходять на наш ринок, родом iз теплиць. Там вони ростуть набагато швидше, ніж у відкритому ґрунті, не встигаючи накопичити достатньо цукру й ароматичних речовин. Тому значно поступаються своїм «натуральним родичам» і смаком, і ароматом, і вмістом корисних речовин. Практично всі заморські плоди зривають зеленими (щоб не зіпсувати під час перевезення), а дозрівають вони в дорозі. Крім того, імпортні плоди покривають спеціальним воском, який не дозволяє фруктам псуватися. Він безпечний і дозволений для застосування, але смак фруктів не покращує.

Нітрати: повільна міна

Чому слово «нітрати» викликає таку недовіру та острах? Тому що це для рослин нітрати (солі азотної кислоти) — основна поживна речовина, джерело азоту, з якого вони будують свої клітини. Це джерело — складник багатьох добрив, якими обробляють рослини. Однак тільки частина нітратів трансформується в рослинний білок, решта накопичується в овочах і фруктах у чистому виді, кажуть науковці. А потім ця «решта» потрапляє в організм людини, якій захотілося свіжого салату. Лікарі й науковці стверджують: безпечна добова доза нітратів, яку можна споживати разом iз харчовими продуктами, — 320 мг. Усе, що «понад норму», накопичується в організмі і стає повільною отрутою, яка послаблює організм і може спричинити важкі захворювання.

— В організмі людини нітрати можуть перетворюватись на нітрити — токсичні сполуки, які діють на гемоглобін крові, відтак він втрачає здатність переносити кисень, — зазначає столичний дієтолог–ендокринолог Олена Мусієнко. — Особливо це небезпечно для дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Нітрити, за словами Олени Анатоліївни, можуть спричинити алергію, порушити роботу щитоподібної залози, нервової системи і обмін речовин. А великі дози цих речовин, на жаль, здатні викликати отруєння і навіть смерть.

Тому лікар просить запа­м’я­тати симптоми отруєння нітритами, щоб, запідозривши їх у себе, відразу бити на сполох. Тривожні «дзвіночки», за словами Олени Анатоліївни, — діарея, нудота, блювота, запаморочення, біль в області печінки, порушення координації рухів.

Букет хвороб — на пам’ять про... сніданок

Пестициди, якими обробляють практично всі ранні овочі, так само небезпечні, нагадують лікарі. Якщо їх використовують безконтрольно, плоди «наїдаються» цих сполук і, відповідно, стають небезпечними для нашого здоров’я. «Отруєння пестицидами зазвичай проявляється головним болем, запамороченням, слабкістю, — пояснює Олена Мусієнко. — Про небезпеку сповіщають і болі у шлунку, діарея, металічний присмак у роті, порушення серцевої діяльності і дихання, температура 38—39 градусів».

Але навіть якщо пестициди надходитимуть до організму в низьких концентраціях, вони також можуть загрожувати здоров’ю, каже лікар. Накопичуючись в організмі, пестициди спроможні викликати хронічне отруєння. При цьому симптоми проявлятимуться слабше, і ми можемо навіть не підозрювати про небезпеку. Хіба мало причин, через які болять шлунок і голова? Але цей дискомфорт найчастіше і сигналізує про хронічне отруєння. Як і безсоння, швидка втомлюваність, дратівливість. Людина частіше застуджується, у неї знижується імунітет, з’являється «букет» хвороб.

Стихійні ринки: зона небезпеки

Чи означає це, що маємо категорично відмовитись від ранніх овочів і фруктів? Звісно ж, ні. Однак, купуючи всю ту привабливу смакоту, обов’язково дотримуйтесь певних запобіжних заходів. Не забувайте, що в місцях легального продажу продуктів харчування всі товари перевіряють, ви можете попросити продавця показати відповідний документ — висновок лабораторного аналізу. Тому лікарі радять не купувати продукти в сумнівних місцях, на стихійних ринках. До речі, краще зупиняти вибір на овочах середнього розміру. Адже цілком імовірно, що овочі–гіганти підживлювали і обробляли надмірною кількістю нітратів і пестицидів.

МАЙТЕ НА УВАЗІ!

Як максимально убезпечити себе від згубної дії нітратів і пестицидів? Олена Мусієнко радить насамперед ретельно мити всі овочі та фрукти перед вживанням. «Допомагає також вимочування: помістіть овочі і фрукти на 15—20 хвилин у холодну воду так, щоб рідина повністю їх покривала, — пояснює пані Олена. — Звісно, в такий спосіб нітрати і пестициди повністю не вийдуть, однак знизити їх концентрацію вдасться відсотків на 25. Допомагає кулінарна обробка. При варінні у воді рівень нітратів знижується на 40—80%. При тушінні і смаженні — на 10%. При консервації — на 70% (шкідливі речовини переходять у маринад)». Лікар нагадує: місця, де накопичується максимальна кількість нітратів, краще обрізати. Таким чином можна позбутися близько 70 відсотків шкідливих речовин. Зверніть увагу, що нітрати зазвичай накопичуються: у капусті — у верхньому листі і качані; у моркві — у внутрішній частині шкідливих речовин на 80% більше, ніж у зовнішній; у огірках і редисці — під шкіркою; у буряка — у верхівці й корені.