З олімпійським присмаком

31.05.2012
З олімпійським присмаком

Інколи масаж тенісистам доводиться робити просто на корті. (з сайту isport.ua.)

Зрозуміло, що головною метою в будь–якому змаганні є перемога. У тенісному ж світі, виходячи з реалій, претендувати на тріумф на турнірі «Великого шолома» можуть одиниці, тоді як в основних сітках одиночних розрядів стартує аж по 128 гравців. І кожен iз них має власну мету. Звісно, передусім — хоче підвищити свій рейтинг. Але цього року більшість «середняків» переймається участю в літніх Олімпійських іграх.

Марево Олімпіади

Головний старт чотириріччя відкриється в Лондоні 27 липня, і до нього тенісисти встигнуть пограти на ще одному «Шоломі» — в Уїмблдоні. Але Міжнародна федерація тенісу й Міжнародний олімпійський комітет формувати склад учасників Ігор–2012 будуть уже за підсумками «Ролан Гарросу». Тому виступ у Парижі на ґрунті для багатьох є останнім шансом застрибнути до вагона в напрямку британської столиці. Гарантовану участь в олімпійському турнірі отримають по 56 найкращих у жіночому й чоловічому рейтингах.

Із українців у цій компанії нині перебуває лише Олександр Долгополов — 19–й у табелі про ранги. З огляду на можливу відмову від участі через травму чи ще якісь причини кількох виконавців, мала непогані шанси отримати перепустку на Ігри Катерина Бондаренко. Перед стартом «Ролан Гарроса» минулого тижня вона перебувала на 63–й позиції, а цього понеділка опустилася на 65–ту. Для підвищення статусу уродженка Кривого Рогу мала б набрати кілька додаткових очок на відкритому чемпіонаті Франції, але несподівано поступилася в першому ж раунді маловідомій суперниці з Тайваню.

Заради участі в Олімпіаді Бондренко–молодша відмовилася навіть виступати за збірну України в Кубку федерації, аргументуючи це необхідністю як слід підготуватися до індивідуальних турнірів. Як бачимо — не допомогло. Можливо, Каті варто було б зіграти за «синьо–жовтих» хоча б заради отримання ігрової практики в зустрічах із сильними суперницями. Тепер же перша ракетка України має чекати підсумків паризьких змагань і оголошення списку учасників Ігор.

Така сама доля зараз і в Сергія Стаховського — 84–го у світі. Утім лідер збірної України в Кубку Девіса в першому матчі на «Ролан Гарросі» продемонстрував стійкий характер і в українському дербі здолав Долгополова в п’ятиматчевому марафоні. «Сашко грав агресивно й дуже добре в першому сеті, але потім я знайшов ключі до його гри. За останній рік я дещо здав позиції, але все ще мрію потрапити на Олімпіаду», — зізнався Сергій.

Додамо, що недавно Стах узяв собі за тренера колишню п’яту ракетку світу німця Райнера Шуттлера, але чи продовжать сторони співробітництво — вирішиться після турніру. Поки що в другому раунді українець поміряється силами з німецьким ветераном Томмі Хаасом.

«У моєї поразки є дві основні причини — я зробив забагато помилок, а Сергій показав класний теніс. Рівень його гри відповідає значно вищому рейтингу, ніж той, що він має зараз», — оцінив дуель зі співвітчизником Долгополов. Поки що невідомо, чи виступатиме Олександр на Олімпіаді. Він хоч і має на це право, але відмовляється грати за збірну України. Принаймні в Кубку Девіса. Цікаво, як розв’яжеться питання його участі в Іграх.

Паризькі будні

Тим часом у вівторок увечері остаточно розпрощалася з паризькими кортами Леся Цуренко. Після поразки в «одиночці» киянка програла і в парі. Разом із Ксенією Первак із Казахстану Леся не встояла проти союзу білоруски Ольги Говорцової і ще однієї представниці Казахстану Галини Воскобоєвої — 2:6, 3:6.

Ще одна наша співвітчизниця, Катерина Бондаренко, продовжила виступи в парному розряді. Вчора вона й Акгуль Аманмурадова успішно билися проти білорусько–іспанського дуету Якимова/Суарес–Наварро — 7:6, 5:7, 6:3.

На відміну від попередніх днів, позавчора в одиночних змаганнях програла лише одна сіяна. Зате яка! Головна, на думку букмекерів, фаворитка «Френч оупен», американка Серена Уїльямс, не встояла перед господаркою кортів Вірджінією Раззано, яку на центральному корті імені колишнього президента Федерації тенісу Франції Філіппа Шатр’є палко підтримувала місцева публіка.

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Франції. Перше коло. Найцікавіші результати вівторка. Раззано (Франція) — С. Уїльямс (США, 5) — 4:6, 7:6 (7:5), 6:3; Шарапова (Росія, 2) — Каданту (Румунія) — 6:0, 6:0; Квітова (Чехія, 4) — Барті (Австралія) — 6:1, 6:2; Надаль (Іспанія, 2) — Болеллі (Італія) — 6:2, 6:2, 6:1; Мюррей (В. Британія, 4) — Іто (Японія) — 6:1, 7:5, 6:0.