Українська дуель у Парижі

30.05.2012
Українська дуель у Парижі

Сергій Стаховський зумів здолати свого більш рейтингового земляка. (з сайту sapronov–tennis.org.)

На відміну від трьох своїх колег по «Великому шолому», «Ролан Гаррос» триває не рівно два тижні, а 15 днів. З огляду на ймовірність дощу в цю пору року й можливі перенесення матчів, запасний день організаторам стане в пригоді. А побути додаткову добу в Парижі навряд чи хтось зі спортсменів відмовиться. Тим паче що цього року призовий фонд турніру збільшили більш ніж на мільйон, і тепер він становить 18,718 млн. євро.

На ґрунтових кортах французької столиці стартували восьмеро українців: четверо у відборі й стільки ж — в основній сітці. На жаль, подолати кваліфікацію ніхто з нашого квартету не зумів: донеччани Сергій Бубка й Ольга Савчук склали зброю в першому ж раунді, юна харків’янка Еліна Світоліна й ще одна представниця Донецька Юлія Бейгельзимер капітулювали в другому перед іспанками.

Невдачі тривали для «синьо–жовтих» і в основному турнірі. Перша ракетка України Катерина Бондаренко (63–й номер світового рейтингу) на корті номер вісім дещо несподівано програла 22–річній Юн–Янь Чан із Тайваню (151) — 1:6, 6:7 (8:10). Причому на тай–брейку другої партії Катя мала сетбол, але не скористалася ним.

«Мене турбував біль у спині, тож не виходило як слід підстрибувати. До того ж судді чомусь дозволяли ходити глядачам під час розіграшу, а це відволікало», — поскаржилася згодом Бондаренко–молодша.

На 14–му корті тенісного центру програму понеділка завершував двобій двох українців, яких жереб звів між собою в першому ж колі. 23–річний Олександр Долгополов зараз посідає 19–й рядок рейтингу АТР, а 26–річний лідер збірної в Кубку Девіса Сергій Стаховський — аж 84–й. Утім дуель вийшла запеклою. До настання темряви суперники взяли по два сети (Долгополов — перший і четвертий, Стаховський — другий і третій) — 7:6 (7:4), 4:6, 6:7 (4:7), 6:3. Отож закiнчували двобiй у вівторок, і вирішальну партію сенсаційно виграв Стаховський — 6:3.

Учора ж першу зустріч на «Френч оупен» провела Леся Цуренко. За день до свого 23–річчя нинішня киянка (94–та в рейтингу) не встояла перед досвідченою чешкою Кларою Закопаловою (42) — 2:6, 1:6.

У стартові дні з турніру вилетіли кілька сіяних: німкені Лісицьки (12) і Бартель (30), італійка Вінчі (17), румунка Нікулеску (32), іспанець Лопес (15), чех Штепанек (23), американець Роддік (26), австрієць Мельцер (30).

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Франції. Перше коло. Найцікавіші результати. Азаренко (Білорусь, 1) — Бріанті (Італія) — 6:7, 6:4, 6:2; Стосур (Австралія, 6) — Балтача (В. Британія) — 6:4, 6:0; Федерер (Швейцарія, 3) — Камке (Німеччина) — 6:2, 7:5, 6:3; Сеппі (Італія, 22) — Давиденко (Росія) — 6:3, 7:6, 7:5.