Срібний потенціал

29.05.2012
Срібний потенціал

«Cрібний» стрибок Ігоря Радивілова на чемпіонаті Європи–2012. (з сайту www.daylife.com.)

Попри ослаблений склад нашої чоловічої збірної зі спортивної гімнастики, яка минулого тижня змагалася на чемпіонаті Європи в Монпельє, в тренерському штабі розраховували на нагороди. Дарма що на Батьківщині через травми залишилися два основнi виконавці — Микола Куксенков та Віталій Наконечний, з якими наші гімнасти на минулорічному чемпіонаті світу здобули п’яте командне місце. Власне, той результат планетарного форуму і дозволяв сподіватися на хороший виступ на євроарені.

...І після чотирьох видів програми наші співвітчизники (Олег Степко, Ігор Радивілов, Олег Верняєв, Петро Пахнюк та Максим Семянків) рухалися за медальним планом, посідаючи третю позицію. Проте можливість здобути «бронзу» на останніх двох снарядах — про те, щоб наздогнати британців та росіян, не йшлося — розхитала і без того не надто міцні нерви юних гімнастів. Спочатку невдалі зіскоки з поперечини змусили наших хлопців пропустити поперед себе румунів, а через огріхи на останньому снаряді — у вільних вправах — довелося відкрити дорогу нагору ще й білорусам. Тож у підсумку українська команда фінішувала на п’ятій сходинці — так само, як і на чемпіонаті світу.

Пригадується, як після «мундіалю» головний тренер чоловічої збірної Юлій Куксенков бідкався, що через фізичне виснаження в командних змаганнях жодному з його підопічних не вдалося здобути медаль в індивідуальних вправах. Водночас «на Європі» сталося навпаки — після колективних баталій у двох наших співвітчизників відкрилося друге дихання в окремих дисциплінах. Спочатку Ігор Радивілов, скориставшись подарунком Фортуни (перебуваючи в статусі першого запасного, українець отримав квиток до фіналу через травму одного з його учасників), витиснув максимум зi свого улюбленого опорного стрибка. 19–річному донеччанину до «золота» не вистачило «дещиці». Від переможця — румуна Флавіуша Коци — Ігоря відділили якісь 0,05 бала.

Якщо Радивілова, попри юний вік, вже можна називати досвідченим бійцем, то для Олега Верняєва виступ на чемпіонаті Європи став дебютним. Як наслідок, у суботу, коли проходив командний фінал, Олег таки не впорався iз нервами, проте вже наступного дня тремтіння в колінах не спостерігалося. Його вправу на брусах судді оцінили другою сумою балів (15,666), віддавши першість (15,766 балів) Марселю Нгуєну з Німеччини.

Зрештою, в медальному заліку українці посіли восьме місце, тоді як перше — в активі британців.