Скромно, але зі смаком

29.05.2012
Скромно, але зі смаком

На другому ЧЄ поспіль українські синхроністки Дарина Юшко та Ксенія Сидоренко стали бронзовими призерками у змаганні дуетів. (Рейтер.)

Після того як вітчизняні стрибуни з трампліна на старті чемпіонату Європи з водних видів спорту встановили власний рекорд за кількістю нагород, у їхніх колег по басейну — плавців і синхроністок — не було іншого вибору, як підтримати медальний заспів співвітчизників. Щоправда, Говорову та Ко назбирати повну скарбничку дорогоцінних відзнак не вдалося, водночас наші водні грації у кожній із дисциплін сходили на п’єдестал за нагородами. Більше того, українські синхроністки вперше в історії своїх виступів на єврофорумах спромоглися здобути «срібло». Піднятися на другу сходинку п’єдесталу, слідом за представницями Іспанії, українкам вдалося у групових вправах і комбінації. Власне «срібний» здобуток українок — це «подарунок» від російських дівчат, які не виступали саме в цих двох номерах змагальної програми.

Натомість свій клас росіянки продемонстрували в змаганнях солісток та дуетів, де першу скрипку грає легендарна Наталя Іщенко. Саме її натхнення та майстерність забезпечили російській збірній дві найвищі нагороди ЧЄ. Другими в цих видах стали іспанки, третіми — наші дівчата. Лоліта Ананасова принесла Україні «бронзу» в індивідуальних змаганнях, а Дарина Юшко та Ксенія Сидоренко — у боротьбі пар.

Власне підсумки виступу солісток та дуетів виявилися ідентичними до тих, що були зафіксовані на чемпіонаті Європи 2010 року в Будапешті.

З огляду на кількість здобутих нагород, найскромніше на водному єврофорумі виступили наші плавці — в активі підопічних Сергія Бондаря лише три відзнаки, серед яких одне «срібло» досвідченого Валерія Димо та дві «бронзи» молодих Андрія Говорова та Сергія Фролова. Щоправда, їхній здобуток не виглядає таким уже й мізерним, якщо згадати, що в будапештському басейні два роки тому українські «дельфіни й русалки» не виловили жодної нагороди.

Якщо медаль Димо (про неї «УМ» уже повідомляла) виглядала доволі сенсаційною, то від юних зірок українського плавання — Говорова й Фролова нагород чекали. Щоправда, хлопці довго розкачувалися, завершивши свої коронні дистанції, 1500 метрів вільним стилем та 50 метрів батерфляєм відповідно, поза призовою трійкою. Тож виправляли ситуацію на «резервних полях». Після сьомого місця на «півторашці» Фролов реабілітувався на 800 м, де фінішував третім, позаду угорця Герго Кіса та італійця Грегоріо Палтріньєрі. Натомість Говоров розжився нагородою в іншому спринті — кролем. Швидше за представника Дніпропетровська пливли лише француз Фредерік Буске та швед Стефан Ністранд.

Трохи несподіваним вийшов холостий виступ лідерки нашої жіночої збірної Дарини Зевіної. На своїх улюблених дистанціях — 100 та 200 м на спині — киянка двічі фінішувала четвертою. Водночас не варто забувати, що всі наші провідні плавці — це вчорашні юніори, які, не розпорошуючи сил, ведуть планомірну підготовку до Олімпійських ігор, старт яких заплановано на кінець липня.