Сонце на спицях

29.05.2012
Сонце на спицях

Тисячi любителів і професіоналів проїхали вулицями Києва минулих вихідних. (з сайту Race Horizon Park–2012.)

За статистикою в Україні щорічно продається близько мільйона велосипедів, а регулярно ними користується близько п’яти (!) мільйонів наших співгромадян. На професіональному рівні українці також виступають пристойно, періодично здобуваючи призи на найпрестижніших змаганнях. Утім турнірів із велоспорту в нас у країні проводиться небагато. Причина банальна — погані дороги й майже зовсім немає велотреків під дахом. Влада ж переважно лише обмежується обіцянками зводити споруди, ремонтувати траси й робити велодоріжки в містах.

Та все ж є ще ентузіасти, які намагаються піднести велоспорт на вищий рівень і запровадити престижні змагання на внутрішніх теренах. Так у столиці вже п’ятий рік поспіль проводять Race Horizon Park. Але цього разу вона отримала солідніший статус, потрапивши до календаря Міжнародного союзу велосипедистів (UCI). «Мені приємно займатися цією справою, оскільки мій батько був президентом Федерації велоспорту України. І радісно бачити, що інтерес до нашого виду спорту зростає», — каже головний організатор гонки Олександр Башенко.

Минулої суботи центральними вулицями Києва проїхав велопарад за участю близько 10 тисяч учасників, у тому числі з Італії, Чехії, Німеччини, Греції, Польщі. Організували й окремий дитячий заїзд. Очікування стосовно масовості президента ФВУ Бориса Іванова, який пророкував свято велоспорту для «закоханих у залізних коней», були навіть перевершені. Президент же столичної федерації й команди «Кольс» Микола Скоренко сподівається, що подібні заходи сприятимуть зростанню рівня вітчизняних спортсменів.

Того ж дня провели й відкритий фінал чемпіонату України — шосейну гонку «Крітеріум». Дистанцію 67 км першим подолав представник Ки­їв­­щини Олександр Головаш із команди «Кольс». Також на п’єдестал піднялися росіянин Сергій Ніколаєв («ШВСМ–Самара») та донеччанин Олек­сандр Мартиненко («ІСД–Лямпре»).

У неділю відбулися солідніші перегони — 65 спортсменів із 12 команд змагалися на дистанції 150 км. Крім гостей із Самари, з–за кордону приїхала молодіжна «стайня» добре відомої казахстанської «Астани» й збірна Молдови. Проте на найвищу сходинку п’єдесталу піднявся господар — Віталій Попков із донецької «ІСД–Лямпре». До слова, 28–річний переможець змагається як на шосе, так і на треках. Компанію у призерах йому склали суботній тріумфатор Мартиненко й гість із Казахстану Микита Умербеков («Астана»).

Велосипедний уїк–енд викликав справжнє захоплення у багатьох гостей, серед яких були славнозвісний узбецький гонщик минулого Джамолідін Абдужапаров і вітчизняний професіонал Руслан Підгорний.