Повітря свободи

25.05.2012
Повітря свободи

Лучники перевіряють свої мішені (Маркіян Івашко — другий зліва). (Фото з сайту чемпіонату.)

Цей тиждень у Старому Світі ознаменувався одразу кількома континентальними першостями. Ковтнути свіжого повітря захотілося й стрільцям із лука. Щоправда, на відміну від «стендовиків», «робін гуди» поїхали не на південь, а на північ Європи — до Амстердама.

У боротьбу за медалі 20–го за ліком чемпіонату на Олімпійському стадіоні голландської столиці вступили близько 400 спортсменів із 40 країн. Українська збірна привезла сімох спортсменів: шестеро змагаються у стрільбі з класичного лука й один — із блочного.

Для європейців цей турнір є останнім шансом здобути ліцензії на літні Олімпійські ігри–2012. Утім українці вже мають повний набір перепусток як для жінок, так і для чоловіків (по три), тож принаймні за путівки до Лондона можуть не хвилюватися.

У понеділок спортсмени ознайомилися з ареною змагань і провели тренування, наступного дня — приступили до кваліфікаційного раунду, а вже в середу розіграли перші комплекти медалей.

У змішаному командному турнірі «синьо–жовті» заявили досвідченого Маркіяна Івашка й молоду Лідію Січеникову. Сплав досвіду львів’янина й амбіцій чернівчанки успіху не приніс — наші дещо несподівано вибули з боротьби вже в першому колі, програвши швейцарцям із рахунком 143:146. Призерами ж стали дуети з Італії, Польщі й Туреччини.

У другому медальному номері позавчорашньої програми на п’єдестал командних змагань у блочному луці піднялися пари з Голландії, Італії та Росії.

В індивідуальному турнірі стрільців із класичного лука завершилися попередні раунди. Українці Маркіян Івашко й Віктор Рубан пробилися до 1/8 фіналу, а от Дмитро Грачов несподівано зійшов із дистанції на самому старті. У жінок продовжує боротьбу лише Січеникова, тоді як досвідчена Катерина Палеха й 17–річна Анастасія Павлова до числа 16 найкращих не потрапили.

Єдиний наш представник у змаганнях із блочним луком, 42–річний Роман Виноградов, кваліфікаційний бар’єр не подолав.