У бій ідуть лише молоді

25.05.2012
У бій ідуть лише молоді

Слідом за жіночим чемпіонатом Європи зі спортивної гімнастики, який кілька тижнів тому завершився в Бельгії, чоловіки у французькому місті Монпельє готуються до боротьби за сім комплектів континентальних нагород. Учора пізно ввечері пройшла кваліфікація, яка визначила учасників фіналів: командного, що відбудеться в суботу, та «малих», де розіграють медалі на шести окремих снарядах.

Цей єврофорум — останній масштабний міжнародний турнір, де спортсмени можуть перевірити свою готовність до головних стартів чотириріччя. Щоправда, українська збірна до Франції поїхала далеко не в оптимальному складі — на батьківщині «зализувати рани», отримані на виснажливих тренуваннях, залишилися Микола Куксенков, який серйозно травмував гомілкостоп, та Віталій Наконечний, що має пошкодження кисті.

Хоча в складі немає обох лідерів, наш колектив гімнастів усе одно вважається претендентом на високі місця. І це при тому, що українська п’ятірка — наймолодша серед учасників. Найстарші в команді — 20–річні Петро Пахнюк та Максим Семянків, які, власне, й покликані замінити травмованих колег. Водночас нелегку лідерську мiсiю доведеться виконувати наймолодшому атлету — чемпіону I юнацької Олімпіади, 18–річному Олегу Степку, якому «підспівуватимуть» Ігор Радзивілов та Олег Верняєв.

Власне, склад збірної формувався саме під командні баталії — через це на чемпіонат Європи не поїхали досвідчені бійці, призери минулих олімпіад — Олександр Воробйов та Роман Зозуля, які здебiльшого спеціалізуються на окремих снарядах.

Очевидно, головний тренер збірної Юлій Куксенков, натхненний потужним виступом на минулорічному чемпіонаті світу, де його підопічні посіли високе п’яте місце, пропустивши поперед себе лише одну європейську збірну — російську, всерйоз розраховує на місце «в призах». «Нагадаю вам, що на ЧС жоден із наших гімнастів не впав зі снаряда. Це про щось та й каже. Один би Микола Куксенков збірну на п’яте місце в командному заліку не витягнув. Налаштовуємося на хороший виступ хлопців, розраховуємо на медалі», — каже «УМ» начальник команди Ольга Переломова, розмірковуючи про шанси ослабленої травмами лідерів збірної на єврофорумі.

Думається, що й самі спортсмени, яким випав хороший шанс напередодні Олімпіади заявити про себе, «гризтимуть землю», адже здається, що в світлі травм остаточний склад збірної на Ігри ще не визначено.

Додамо, що завдяки п’ятій позиції на минулорічному «мундіалі» українські гімнасти мають повний комплект лондонських ліцензій, водночас наших жінок на Олімпіаді–2012 представлятиме лише одна спортсменка в багатоборстві. Наразі в тренерському штабі ще не вирішили, хто це буде — Наталя Кононенко чи Ангеліна Кисла. Своє останнє слово дівчата мають сказати на чемпіонаті України. Хоча вдалий виступ Кононенко на нещодавньому чемпіонаті Європи, де вона, єдина з українок, здобула медаль, ставши дворазовою бронзовою призеркою континентальних першостей, саме її робить фавориткою в цій боротьбі.

До речі, після провального ЧС–2011, коли вітчизняна жіноча команда не змогла кваліфікуватися на Олімпіаду, замість Ігоря Коробчинського головним тренером стала Оксана Слюсарчук.