На «зону» ще рано

18.05.2012
На «зону» ще рано

(з сайту mignews.com.ua.)

Найближчими днями захисники екс–глави МВС Юрія Луценка подадуть касацію на винесене позавчора рішення Апеляційного суду Києва, що залишив у силі вирок, яким екс–голову МВС засуджено до чотирьох років позбавлення волі. Касація потрібна для того, щоб вичерпати всі можливості і способи національного захисту, після чого лідер «Народної самооборони» отримає юридичну можливість звернутися до Європейського суду з прав людини, на який він покладає свою останню надію.

«Ми бачимо, що відбувається в країні, яким чином і як працює наша судова система. На наш погляд, сьогодні винесено вирок не Юрію Луценку, а винесено вирок судовій системі України. Вони не в змозі приймати самостійного рішення. Вони просто виконують доручення, — обурювався після розгляду апеляції Луценка його адвокат Ігор Фомін. — І за такого стану справ я на сто відсотків переконаний, що ми цю справу в Європейському суді виграємо!».

Таке негативне для екс–міністра рішення апеляційної Феміди, яке у Генпрокуратурі вважають правомірним, означає, що вирок Луценку набув законної сили, відтак є всі підстави для його конвоювання до місця відбування покарання. Утім найближчим часом екс–міністр залишатиметься у Лук’янівському СІЗО і до колонії не потрапить. Такий прогноз роблять як його захисник Ігор Фомін, так і представник державного обвинувачення Віктор Клименко. Адже сьогодні Печерський райсуд столиці розглядатиме ще одну справу, порушену проти Луценка за нібито незаконне продовження оперативно–розшукової справи (в рамках розслідування справи про отруєння Ющенка) щодо Валентина Давиденка — водія екс–заступника голови СБУ Володимира Сацюка. Тож лише коли суд завершить розгляд цієї справи і ухвалить рішення, лише тоді Луценка зможуть етапувати на «червону зону» для засуджених екс–правоохоронців, що в Макошино на Чернігівщині.

Сам Юрій Віталійович вбачає свою провину винятково в політичній площині й розуміє, що його «доля вирішується не судом».