Пішли в музей — уже стемніло

18.05.2012
Пішли в музей — уже стемніло

Практику «Ночi музеїв» започаткували i в Кременчуцькому краєзнавчому музеї. (Фото з сайту panorama.pl.ua.)

День музеїв, 18 травня, традиційно оголошено днем відкритих дверей — сьогодні експозиції можна оглянути безкоштовно. Оскільки така нагода випадає всього лише раз на рік — варто нею скористатися, особливо якщо йдеться про такі солідні виставки, як, наприклад, «Міф «Українське бароко» в Національному художньому музеї. До того ж сьогодні тут відкривається ще один мистецький проект, «Культурний вантаж»: дві виставкові й шість залів постійної експозиції буде віддано творам iз колекції польської Національної галереї мистецтв «Захента» та Центру сучасного мистецтва «Замок Уяздовський». А якщо комусь не вистачить вражень навіть після оглядин цих двох експозицій — НХМУ запрошує на зустріч iз Лесем Подерв’янським, яка відбудеться у рамках акції «Ніч у музеї». Також завтра пізно ввечері відвідувачі Музею на Грушевського зможуть поспілкуватися з музикантом і поетом Максимом Добровольським, автором легендарних українських перекладів The Beatles та The Doors, і познайомитися з московським гостем ARSENALE 2012 Андрієм Кузькіним, який обіцяє цікавий перформенс. «Музеї у світі, що змінюється. Нові виклики, нове натхнення» — таким є гасло завтрашньої події у Національному художньому музеї, яка триватиме з 20–ї до 23–ї години і потрапити на яку також можна безкоштовно.

Велика програма до Міжнародного дня музеїв запланована й у Львові. Учора в Національному музеї імені Андрея Шептицького відкрилася виставка творів французьких художників–імпресіоністів «Нормандія в живописі». Сьогодні, окрім неї, можна також переглянути експозиції «Український давній портрет ХVІІІ—ХІХ ст.» та «Український живопис ХІХ ст.». О 19.00 стартує акція під гаслом «Порятуймо пам’ятки мистецтва». До уваги глядачів буде запропоновано 5 унікальних творів із фондових збірок НМЛ, що потребують реставраційної реанімації. О 22.00 стартує цикл міні–вистав театру тіні та світла «Див».

Завтра до акції «Ніч у музеї» вперше долучиться Херсонський краєзнавчий музей. У програмі — «Позитиффчик iз СРСР» (дитячі іграшки, кінозал iз показом діафільмів, фотоательє, де можна буде зануритися у радянську моду); відкриті фонди «Таємниці музейного лапідарію» (вірування давніх людей, античні стели, домашні вівтарі, давньогрецькі піфоси та амфори); «Лицарі великого Степу» (козацькі звитяги, звичаї, зброя, одяг), спілкування з представниками клубу історичної реконструкції «Лицарі великого Степу»... Також запланована акція «Рятуємо експонат» — херсонці збиратимуть кошти на реставрацію крісла у стилі Людовика XVI, яке датується кінцем XVIII ст.