Херсон — у черзі за квитками

17.05.2012

Із 20 по 27 травня у Херсоні пройде фестиваль «Мельпомена Таврії». Зважаючи на солідний як для такого фесту вік — цього року він відбудеться вчотирнадцяте, — йому сміливо можна присвоювати почесне звання найстабільнішої театральної імпрези в країні. До того ж, у статуті «Мельпомени Таврії» є нюанс, який точно вирізняє його з–поміж інших: до Херсона учасники фестивалю приїздять на весь тиждень, а не лише у день свого виступу, «транзитом», як це через мізерні бюджети відбувається на інших форумах, а значить можуть набратися фестивального духу, подивитися вистави інших театрів, скласти уявлення про тенденції і традиції сучасного театрального процесу.

«Цього року чекаємо двадцять театрів з семи країн світу — Росії, Білорусі, Болгарії, Молдови, Азербайджану... — розповідає директор Херсонського театру імені Миколи Куліша Олександр Книга. — Була навіть заявка з Мельбурна, але з Австралією поки що не склалося. Хоча програма і так дуже насичена, за тиждень буде зіграно 23 вистави, які йтимуть на кількох майданчиках водночас. У нас місто — виховане театром, зараз увесь Херсон вишикувався у черги за квитками, так що аншлаги нашим гостям гарантовані. Наступного року в нас буде п’ятнадцятий фестиваль і ми запросимо театри з п’ятнадцяти країн, а сам фестиваль триватиме п’ятнадцять днів».

Якби ці плани виголошував хтось інший — вони, зважаючи на те, що сьогодні держава і спонсори мистецькі фестивалі підтримують, м’яко кажучи, не надто активно, звучали б ідеалістично й утопічно водночас. А Олександрові Андрійовичу вірити можна. Театр він очолює 23 роки, за цей час на Херсонщині змінилося 14 «губернаторів», і всіх їх йому вдавалося переконати в тому, що такий фестиваль місту необхідний. З 1999 року «Мельпомена Таврії» відбувається щороку, хоча легко не було ніколи. Минулого року, наприклад, організаторів підвів один зi спонсорів і театр був змушений сам розраховуватися з боргами. Бюджет нинішнього фесту складає близько 800 тисяч гривень, з яких сто тисяч надасть місцева влада, підтримає фестиваль і Міністерство культури.

Квінтесенцією цьогорічної «Мельпомени» у Херсоні буде зустріч директорів театрів. Олександр Книга чекає, що на фестиваль приїде щонайменше п’ятдесят його колег і анонсує ґрунтовну дискусію, присвячену проблемам театральної справи в Україні.

Після фестивалю Театр імені Куліша розпочне підготовку до відзначення ювілею свого патрона. (6 грудня 2012 виповнюється 120 рокiв iз дня народження Миколи Куліша). У планах — прем’єра вистави «Сандармох» за п’єсою Гарольда Бадикіна у постановці Владислави Бєлозоренко, презентація книги Лариси Кадирової та Володимира Панченка «Життя Куліша», міні–фестиваль кращих вистав за п’єсами драматурга, в якому візьмуть участь театри з Києва, Миколаєва, Коломиї, Одеси та Луганська.

До речі, незважаючи на такий щільний графік роботи на цей рік, у повноцінну відпустку Херсонський театр іти не планує — протягом літа працюватимуть сцени «Під дахом» і «Кафе–театр».