Тисяча зі скандалом

17.05.2012
Тисяча зі скандалом

Минулого року «Українська культура» відзначила 90–річний ювілей, а днями було презентовано 1000–й номер найвідомішого мистецького часопису країни. При всій повазі до цих цифр і авторитету видання ювілей вийшов із присмаком скандалу. Команда, що прийшла до «Української культури» минулого року, днями звільнилася, і 1000–й номер журналу Марія Хрущак презентувала вже у статусі екс–редактора.

Пропрацювавши на цій посаді протягом року, пані Марія встигла немало. Зокрема, саме завдяки її ініціативі на 54–му Венеційському бієнале було презентовано першу англомовну версію видання, оновилася автура журналу, теми та акценти публікацій. Водночас представники газетно–журнального видавництва Мінкультури, до якого входить і «Українська культура», закидають пані Марії те, що вона ставилася до часопису, як до свого власного... Видавець і автор не зійшлися у погля­дах щодо форми і змісту, відповідно, подальша співпраця стала неможливою.

«Ми чудово усвідомлюємо, що значить тисячний номер для друкованого видання, — говорить Марія Хрущак. — Скажімо, «Ексвайру», щоб стати нашим ровесником, знадобиться 11 років. Мало яке культурологiчне вітчизняне видання дожило до сотого номера...»

Тим часом стало вiдомо, що на звiльнене мiсце головреда призначено Оксану Гайдук, племiнницю мiнiстра культури Михайла Кулиняка, 24–рiчну випускницю Інституту журналiстики. Журнал iз назвою «Українська культура» очолить людина без будь–якого професiйного досвiду i яка майже все життя прожила в обiймах iншої культури — росiйської. Згiдно з даними Оксани у мережi «Фейсбук», у 2006 роцi вона закiнчила школу в мiстi Кузнецьк Кемеровської областi Росiї.