Мама для мамонтеняти

17.05.2012

Найменший мамонт жив мільйони років тому на острові Крит і досягав усього 1 метра заввишки. Такого висновку дійшли палеонтологи із лондонського Музею природної історії, які досліджували скам’янілості, виявлені на Криті ще в 1904 році.

Дорослий міні–мамонт був такого зросту, як дитинча сучасного азіатського слона, і важив близько 300 кг. Це удвічі менше від Mammuthus lamarmorai, який досі вважався найменшим із відомих мамонтів. Новий вид британські вчені назвали Mammuthus creticus.

Логічно припустити, що це насправді не мамонт, а підвид слона. Тим більше що науковці сходяться на думці: критський мамонт був нащадком вимерлого прямобивневого слона Palaeoloxodon antiquus, який був предком багатьох зниклих карликових слонів, чиї рештки знаходять на різних островах Середземномор’я.

Але, на думку дослідників, за характеристиками кісток це — справді мамонт. «Карликовість — відома еволюційна відповідь великих ссавців на острівне середовище», — цитує Бі–Бі–Сі доктора Вікторію Херрідж. Зменшення розмірів дорослих тварин пояснюють відносним дефіцитом джерел їжі, відсутністю хижаків тощо. «Наші дослідження викопних решток показали, що на Криті «острівна карликовість» сягнула крайнього ступеня, створивши найменшого мамонта з усіх, що жили на Землі», — заявила пані Херрідж.