Потяг на Сочі

17.05.2012
Потяг на Сочі

У «танцях» французів і словаків підопічні Вуйтека вибороли путівку до чвертьфіналу. (Фото з сайту Міжнародної федерації хокею.)

Нарешті на світовому форумі у вищому дивізіоні, який триває у Швеції й Фінляндії, завершився дещо затягнутий груповий етап. За новою формулою турніру впродовж 11 днів команди змагалися в двох вісімках, аби визначити чвертьфіналістів і невдах. Крім того, після 56 матчів попереднього раунду прояснилася ситуація з путівками на зимові Олімпійські ігри 2014 року.

Відкриттям групи Н, яка змагалася на «Хартвалл арені» в Гельсінкі, стала збірна Франції. Ця команда в попередні роки боролася лише за те, аби закріпитися в елітному дивізіоні, а нині ледь не пробилася до «плей–оф». «Триколірні» виграли поєдинки в Білорусі, Казахстану й Швейцарії, і лише в останньому матчі групової стадії досвідченіші словаки зломили спротив колективу Давіда Хендерсона, розвіявши його мрії про чвертьфінал. Самі ж західні слов’яни після провалу на домашньому ЧС–2011 поступово повертають собі авторитет під керівництвом чеха Владіміра Вуйтека.

Розчарували блідою грою на турнірі білоруси й швейцарці. Поки що не найкращим чином виглядають господарі–фіни, але їхнє місце у «плей–оф» сумніву не піддавалося. У чвертьфіналі «Суомі» належить грати проти амбітної збірної США. На першому етапі фінська команда розгромно програла північноамериканцям, тож сьогодні сподівається взяти в колективу Скотта Гордона реванш.

Другу чвертьфінальну пару від групи Н склали Канада й Словаччина. У стартовий день чемпіонату канадці під проводом колишнього наставника «Калгарі» Брента Саттера здолали європейців 3:2, але в «плей–оф» словаки будуть битися вже зов­сім по–іншому.

У когорті S у Стокгольмі всі сім своїх матчів виграли росіяни. Тож у чвертьфіналі команді Зінетули Білялетдінова дістався потенційно найслабший суперник — Норвегія. Утім прогрес скандинавів останніми роками й чотири їхні перемоги на першій стадії змушують ставитися до них серйозно. Та й на цьому чемпіонаті Росія зломила норвежців у попередній грі лише в третьому періоді — 4:2. А ще п’ять років тому Україна обігрувала Норвегію...

Останнім матчем четверга стане очікувана дуель шведів і чехів. Поки що потужні господарі з 16–ма (!) енхаелівцями у складі виглядають явно привабливіше за команду Алоїса Гадамчика. Про це свідчить їхня звитяга в попередньому раунді 4:1.

За підсумком нинішнього світового форуму мали визначитися дев’ять команд, які отримають олімпійські ліцензії до Сочі–2014. І вже після групового етапу Міжнародна федерація, підбивши рейтинг збірних, оголосила цих щасливчиків. Крім вісімки цьогорічних чвертьфіналістів, квитки на Олімпіаду може бронювати Швейцарія. Нехай нині колектив Шина Сімпсона виступив невдало, але минулорічні успіхи дозволили йому розташуватися на дев’ятій позиції світового табелю про ранги. Ще три путівки на Ігри розіграють у додаткових кваліфікаційних турнірах; змагатиметься там і Україна.

 

ТАБЛО

 

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон. Попередній етап. Група Н (Гельсінкі). Словаччина — Франція — 5:4, США — Швейцарія — 5:2.

Підсумкове становище після 7 турів: Канада — 19, США — 16, Фінляндія, Словаччина — 15, Франція — 9, Швейцарія — 6, Білорусь — 3, Казахстан — 1.

Група S. Чехія — Німеччина — 8:1, Швеція — Латвія — 4:0.

Підсумкове становище: Росія — 21, Швеція — 18, Чехія — 14, Норвегія — 13, Латвія, Німеччина — 6, Данія — 4, Італія — 2.

Найкращі бомбардири: Торесен (Норвегія) — 16 очок (6 голів + 10 передач), Малкін (Росія) — 14 (7+7), Зеттерберг (Швеція) — 13 (2+11).

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. Фінал Західної конференції. «Фінікс» — «Лос–Анджелес» — 0:4 (серія до чотирьох перемог — 0:2)