Срібний заспів

17.05.2012
Срібний заспів

Ейндховен прийме лише частину водного чемпіонату Європи–2012. (Фото з сайту ecdiving2012.com.)

Проведення чемпіонату Європи з водних видів спорту одразу в двох країнах — доволі виняткова подія. За довгу 86–річну історію таких першостей обов’язки між двома господарями розподіляли лише три рази. Причини попередніх двох поділів точно назвати важко, а от чому 32–га європершість відбувається в Голландії та в Угорщині, відомо. Попередньо планувалося провести цей турнір за класичною схемою — з одним містом–господарем — у бельгійському Антверпені. Але за півроку до старту змагань його організатори заявили про брак коштів і відмовилися від почесної, але, як виявилося, важкої ноші. Дефіцит бюджету ЧЄ–2012 становив понад 400 тисяч євро, а знайти спонсорів, які змогли б покрити нестачу, в Бельгії не змогли. От і довелося європейській федерації плавання в екстреному порядку шукати нових господарів для водного Євро. Спочатку оголосили, що змагання прийме Лондон — там усе було готове «під Олімпіаду». Однак і цей варіант виявився не остаточним. Вочевидь, «водні» функціонери вирішили не заважати столиці Ігор–2012 проводити останні приготування до головних стартів чотириріччя й поділили ЧЄ між країнами, що вже мали досвід проведення міжнародних акватурнірів. Так, Ейндховен, де цього разу будуть розіграні медалі в стрибках із трампліна та синхронному плаванні, в 2008 році був повноцінним господарем континентальної першості з водних видів, тоді як Дебрецен, в якому 20–27 травня пройде турнір плавців, у 2007 році приймав чемпіонат Європи на короткій воді.

Здавалося, проблему вирішено, однак необхідність втулити турнір у раніше запланований графік, 14–27 травня, змусив оргкомітет призначити на одні й ті ж дати змагання плавців та синхроністок. Відтак любителям водних видів спорту доведеться обирати між «синхронним» Ейндховеном та «плавальним» Дебреценом.

Хай там як, але наразі вся увага прикута до стрибунів із трампліна. Позавчора в комплексі імені Пітера ван ден Хугенбанда вони розіграли перший комплект нагород — у новій змагальній дисципліні. Командний турнір, в якому від однієї країни змагається змішаний дует стрибунів, уперше представлений на чемпіонаті Європи. Раніше такі змагання проводилися лише в тестовому режимі. Суть баталій у тому, що кожен з учасників дуету має зробити по три спроби, дотримавшись обов’язкової умови — як мінімум один стрибок має бути виконаний з «непрофільного» снаряду. Тому, хто спеціалізується на 10–метровій вишці, напевно, не з руки стрибати з триметрового трампліна — і навпаки.

Саме завдяки такій «родзинці» змагання вийшли доволі привабливими й напруженими. Хоча тріумфаторам перемога, як–то кажуть, дісталася за явною перевагою. Представники Франції виграли у найближчих переслідувачів 28 балів. Натомість за другу позицію розгорнулася серйозна боротьба між українським та російським дуетами, яку в підсумку виграла наша пара в складі луганчанина Олександра Бондаря та Олени Федорової з Миколаївщини.

До речі, наші стрибуни готувалися до чемпіонату Європи в Росії, проводячи спільний збір із місцевою олімпійською збірною. За словами головного тренера нашої команди Тамари Токмачової, умови у наших північних сусідів ідеальні. Чудове харчування, постійний доступ до басейнів — словом, працюй. І, схоже, своєю можливістю наші спортсмени скористалися максимально. Загалом, до Ейндховена Україна делегувала дев’ятьох спортсменів — усі вони — володарі олімпійських ліцензій, а єврофорум — остання можливість «звірити годинники».