Така дорога «Дівчина»

16.05.2012
Така дорога «Дівчина»

«Дівчина, що спить» стала одним із найдорожчих витворів поп–арту. (Фото з сайту Daylife.com.)

У світі мистецтва побито черговий рекорд — цього разу найдорожчого з будь–коли проданих витворів сучасного мистецтва. На аукціоні «Крістіз» тріумфувала картина Марка Ротко «Оранжевий, Червоний, Жовтий» (на полотні ці кольори просто переходять один в інший) — за неї вторгували 87 мільйонів доларів. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, досі рекорд вартості картини, намальованої після Другої світової війни, належав «Триптиху» Френсіса Бекона, проданому 2008 року за 86,3 мільйона доларів.

Загалом на торгах було продано 46 із 57 виставлених лотів, у тому числі роботу Енді Ворхола «Подвійний Елвіс». Щоправда, ця картина обійшлася дешевше, ніж розраховували виручити за неї організатори — замість 50 мільйонів доларів за неї заплатили «лише» 37 мільйонів.

Головний конкурент «Кріс­тіз», аукціонний дім «Сотбіз», також провів торги повоєнним та сучасним мистецтвом. Найбільшим досягненням цього продажу стала ціна, виручена за картину Роя Ліхтенштейна «Дівчина, що спить» (Sleeping Girl) — майже 45 мільйонів доларів разом із податками (це надзвичайний успіх для поп–арту). «Полотно» у стилі коміксів власноруч підписане художником.