На фінішній прямій

16.05.2012
На фінішній прямій

Керівництво ФФУ потішило головного тренера збірної продовженням контракту до 2014 року. (Фото Рейтер.)

Усього 23 дні залишається до старту головного футбольного турніру року — чемпіонату Європи. Збірна України минулих вихідних зібралася на базі «Динамо» в Кончі–Заспі під Києвом, а вчора вирушила на перший підготовчий збір — до Туреччини. Перед відльотом головний тренер «синьо–жовтих» Олег Блохін оприлюднив список із 26 основних футболістів, які готуватимуться до Євро, і восьми запасних, та розповів журналістам про плани й надії команди.

 

Передусім — психологія

Перед цим президент ФФУ Григорій Суркіс порадував Блохіна підписанням із ним нового контракту — до завершення чемпіонату світу 2014 року. Це начебто має надати наставникові впевненості в роботі зі збірною. Крім того, Суркіс–старший визначився із сумою призових для команди за успіхи на ЧЄ, але про них розповість пресі пізніше.

Олег Блохін у своєму стилі знову говорив про престиж збірної: «Нікого насильно тримати не будемо. Якщо хтось хоче поїхати у відпустку, то нехай їде». При цьому тренер найважчим для себе вважає момент, коли доведеться оголосити остаточний список із 23 гравців, позбавивши решту хлопців останніх надій виступити на історичному чемпіонаті.

«Важливо підготувати команду в психологічному плані й не повторити минулорічної помилки, коли «молодіжка» їхала на Євро з твердим переконанням у власному статусі фаворита, а потім провалила турнір», — у цьо­му бачить своє першочергове завдання головний тренер. Він говорить про велику відповідальність, яка лежить на команді на домашньому ЧЄ, але не збирається знижувати планку. Завданнямінімум — це подолання групового етапу. А там уже, як кажуть, апетит приходить під час їди.

На турецький збір, аби трохи передихнути після напруженої першості України, Блохін дозволив футболістам узяти дружин і подруг. Але запропонував і дворазові тренування. «Якщо хлопці думають, що в Туреччині будуть відпочивати, то глибоко помиляються», — одразу налаштовує на роботу Олег Володимирович.

Розкішний готель «Ріксос Преміум» на узбережжі Середземного моря в Белеку обрали «на фарт» – саме там готувалася до ЧС–2006 збірна Блохіна, яка дійшла до чвертьфіналу світової першості.

Ніхто не здається

Після десяти днів тренувань у Малій Азії українці з 25 травня почнуть другий збір — в Австрії. Там же проведуть товариські матчі з Естонією (28 травня) й місцевою збірною (1 червня). Останній спаринг, проти турків, наші зіграють 5 червня в Німеччині, після чого повернуться на Батьківщину, де й готуватимуться безпосередньо до першого двобою ЧЄ — 11 червня в Києві проти шведів.

Поки що ніхто з футболістів не відгукнувся на жартівливу «пропозицію» Блохіна піти у відпустку — всі готові працювати, аби потрапити до основного складу. Скажімо, молодий оборонець «Іллічівця» Богдан Бутко аніскільки не шкодує, що втратить місяць літа заради збірної. А дніпропетровець Євген Коноплянка й донеччанин Олександр Кучер вважають, що збір разом із дружинами допоможе їм краще готуватися до Євро.

Усі розуміють, що дуже велике значення матиме дебютний матч «синьо–жовтих» на турнірі. «Зупиняти Ібрагімовича будемо, як і всіх інших. Обов’язково щось придумаємо. Головне для нас — грати єдиним колективом», — каже оборонець «Динамо» Тарас Михалик.

Не могли журналісти обійти увагою й капітана команди Андрія Шевченка, для якого цей ЧЄ буде першим і останнім у кар’єрі. Ветеран порадував повідомленням, що набрав оптимальну форму й не відчуває наслідків травм. А також попросив не надавати великого значення контрольним матчам, а дочекатися офіційних.

 

КАДРИ

Розширений склад збірної України для підготовки до Євро–2012

Воротарі: П’ятов («Шахтар»), Горяїнов («Металіст»), Коваль («Динамо»), Бандура («Металург» Д).

Захисники: Ракицький, Кучер, Шевчук (усі — «Шахтар»), Михалик, Хачеріді (обидва — «Динамо»), Мандзюк («Дніпро»), Бутко («Іллічівець»), Селін («Ворскла»).

Півзахисники: Алієв, Гармаш, Гусєв, Ярмоленко (всі — «Динамо»), Коноплянка, Ротань (обидва — «Дніпро»), Назаренко («Таврія»), Степаненко («Шахтар»), Тимощук («Баварія», Німеччина).

Нападники: Мілевський, Шевченко (обидва — «Динамо»), Девич («Металіст»), Селезньов («Шахтар»), Воронін («Динамо» М, Росія).

Резервні гравці: Шуст («Шахтар»), Федецький («Карпати»), Воловик («Металург» Д), Едмар («Металіст»), Калиниченко, Шиндер (обидва — «Таврія»), Безус («Ворскла»), Ковпак («Арсенал»).