«Давайте ще розплачемось через Юлю»

05.05.2012

Брюссель і європейські лідери дуже поспішно стали на захист екс–Прем’єр–міністра України Юлії Тимошенко, зовсім забувши про її схильність до істерики. Таку думку висловлює оглядач чеського видання Reflex Любомир Хегер у статті «Давайте ще розплачемося через Юлю», якого цитує сайт «Обозрєватєль». Два роки тому, відзначає Хегер, програвши президентські вибори, Юлія Тимошенко заявила про фальсифікації, хоча вибори відбулися вiдносно нормально. Судовий процес також не пройшов спокійно.

На думку автора, своїми заявами про побиття Тимошенко прагне увійти до свідомості європейців як «жертва сталінського свавілля». Він відзначає, що лідер української опозиції лише прокладає собі зворотну дорогу в політику. «Зробити це їй буде зовсім не важко, адже Європа за останні тижні піддалася досконалому карнавалу джентльменства. Візити до України на знак протесту проти вироку Тимошенко відмінили президенти Австрії, Словенії, Німеччини і Чехії», — пише Хегер. Проте автор запитує, чому європейські політики так б’ються за українського екс–Прем’єра, тоді як українці мовчать? Заклики Тимошенко вивели на вулиці лише десятки її найвірніших прибічників, а більшість українців зовсім не впевнена в її невинності, пише Хегер.

Чеський оглядач також відзначає той факт, що Меркель і більшість європейських політиків підтримують хороші стосунки з Володимиром Путіним, хоча його політичні противники також сидять у в’язниці. Відмінність у тому, що Росія не веде переговорів про вступ у ЄС. На думку автора, євроінтеграція дає ЄС ефективний важіль тиску на Україну.

«Тиск Євросоюзу, мабуть, змусить режим Януковича рано чи пізно відпустити Тимошенко, швидше за все, в руки лiкарiв у Нiмеччинi. Незважаючи на свої авторитарні схильності, Янукович — такий самий прибічник інтеграції в ЄС, як Тимошенко, і він не захоче піддавати цей процес небезпецi», — пише Хегер.

Водночас автор статті допускає, що Київ може піти й іншим шляхом. Адже процес євроінтеграції продовжується, незважаючи на критичні заяви європейських лідерів, і зараз Київ може починати переймати європейське законодавство, пише Хегер. «Європа, попри всі свої заяви, добре розуміє: Юлія достатньо зробила для того, щоб її засудили ще кілька разів», — констатує автор.