Вищий світ «справжніх мужчин»

05.05.2012

Однією з головних спортивних подій травня є турнір із зимового виду — хокею. У квітні Міжнародна федерація (ІІХФ) провела чемпіонати світу в нижчих дивізіонах, а апогеєм хокейного сезону традиційно буде змагання 16 елітних збірних.

Хокейні чемпіонати проводять ще із 1920 року, а з 1947–го вони відбуваються щорічно. 76–й за ліком форум із 4 по 20 травня приймають Швеція та Фінляндія. До речі, саме ці дві країни підписалися й на ЧС–2012. На нинішньому турнірі чотири завершальні матчі віддали фінам, а наступного разу вирішальні двобої проведуть у Швеції.

 

Традиції й новації

У Скандинавії хокей користується великою популярністю, тому чемпіонати світу тут приймають регулярно. Востаннє Швеція була господаркою ЧС у 2002 році, а Фінляндія — роком пізніше.

Лише одного разу, в 1930–му, змагання приймали три країни, а відтоді й дотепер чемпіонат світу традиційно організовувала лише одна держава.

Цікаво, що на домашньому льоду мало кому вдавалося досягти успіху. У 1960–му ЧС виграла команда США, по тричі перемагали вдома збірні Чехословаччини й СРСР.

ІІХФ намагається підтримувати постійний інтерес до великого хокею, тому періодично міняє формат ЧС. Цього разу турнір зіграють за новою формулою — після відмови від старої, яка протрималася 12 років. Нині 16 команд розбили на дві групи — H (Гельсінкі) та S (Стокгольм), в яких кожен зустрінеться з кожним по разу. Після семи турів квартети найкращих із кожної когорти складуть пари чвертьфіналу й розіграють медалі за системою «плей–оф». А останні команди груп H та S понизяться в класі — відправляться на наступний рік до дивізіону ІА.

Фаворитів — хоч греблю гати

До середини минулого століття законодавцями мод у хокеї вважалися канадці, за якими крокували їхні сусіди–«янкі». Але після того як представники Канади та США стали відверто надавати перевагу розіграшу Кубка Стенлі в НХЛ (турнір накладається в термінах на ЧС), ініціатива на чемпіонатах перейшла до європейських збірних. Зараз Росія як наступниця СРСР має загалом 25 золотих медалей, а Канада — 24. Свої найпотужніші склади північноамериканці виставляють лише на Олімпійські ігри, та й то тільки останніми роками, коли НХЛ стала робити паузу в своєму календарі.

Навіть неосновними силами команда Країни Кленового Листя періодично здобуває медалі ЧС, тому канадці традиційно називаються в числі фаворитів. Останнє своє «золото» вони виграли в 2007 році, а потім поступилися у двох фіналах поспіль збірній Росії, зокрема в себе вдома у 2008–му. На ЧС відправляються хокеїсти з тих команд НХЛ, які вже припинили боротьбу у Кубку Стенлі або взагалі не потрапили до «плей–оф». Хоча далеко не всі зірки, які завершили сезон в Америці, прагнуть їхати до Скандинавії. На травму послався найкращий снайпер регулярного чемпіонату Стівен Стемкос із «Тампи–Бей», прагненням підготуватися до наступного сезону пояснив свою відсутність капітан «Піттсбурга» Сідні Кросбі. Зате в строю троє олімпійських чемпіонів 2010 року, один із яких — Райан Гетцлаф — обраний капітаном збірної Канади.

Натомість максимально потужні склади збирають європейські команди. Адже за підсумком нинішнього ЧС складуть новий рейтинг, згідно з яким сформують групи для кваліфікації на Олімпіаду–2014.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон (4–20 травня). 1–й тур

Група Н (Гельсінкі). США — Франція — 7:2 (Окпосо — 2, Джонсон, Ріан, Пасіоретті, Слетер, Петрі — Беш, Беллемер).

Канада — Словаччина, Фінляндія — Білорусь — грали вчора ввечері; Казахстан — Швейцарія — грають сьогодні.

Група S (Стокгольм). Німеччина — Італія — 3:0 (Шуберт, Рейнер, Фішер), Чехія — Данія, Швеція — Норвегія — грали вчора ввечері; Росія — Латвія — грають сьогодні.

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/4 фіналу. Східна конференція. «Нью–Джерсі» — «Філадельфія» — 4:3 ОТ (Понікаровський «Н» — 18.11, 1+1, 4 кидки, «+1»; серія — 2:1).

Переможну шайбу у ворота Іллі Бризгалова на 18–й хвилині овертайму закинув українець Олексій Понікаровський, за що був визнаний першою зіркою матчу. Цей гол для Поні став першим у десяти матчах нинішнього «плей–оф». Крім того, колишній киянин зробив три гольові передачі.