Як на Третьяка іменини

27.04.2012

Позавчора офіційно фінішував хокейний сезон для російських клубів. Причому так збіглося, що останні матчі провели і Континентальна хокейна ліга, і Вища хокейна ліга. І якщо сьомий матч фіналу «плей–оф» КХЛ іншого сценарію не передбачав, то фінальна серія ВХЛ завершилася достроково. Серед «еліти» найсильнішим виявилося московське «Динамо», а у «вишці» — нефтєкамський «Торос». Цікаво, що саме цього дня, 25 квітня, відзначав 60–річний ювілей президент Федерації хокею Росії, уславлений у минулому воротар Владислав Третьяк.

 

Конкуруюча фірма

Створена на базі російської суперліги у 2008 році КХЛ намагається конкурувати із заокеанською НХЛ. Утім поки що переважна більшість великих хокеїстів грає у США й Канаді. Хоча й до найсильнішої європейської ліги також їдуть імениті майстри й тренери.

Аби підвищити свій авторитет, КХЛ залучає закордонні клуби. У минулому сезоні тут грали мінське й ризьке «Динамо», казахський «Барис» з Астани та словацький «Лев». Щоправда, команду з Попрада фінансували російські бізнесмени, і вже відомо, що з наступної осені «Лев» базуватиметься у столиці Чехії — Празі. Нагадаємо, що в сезоні 2012/13 у КХЛ гратиме й ХК «Донбас». Офіційно про вступ донеччан до ліги оголосять у травні.

Очікується, що найближчими роками КХЛ поповнять кілька команд із Західної Європи — німецький «Ганновер», італійський «Мілан», швейцарський «Гельветікс», хорватський «Медвешчак». Але ці клуби мають надати фінансові гарантії й виконати ще кілька вимог ліги. Власне, як і кілька російських, білоруських і казахстанських колективів, які прагнуть грати у КХЛ. Із цих причин залишилися за бортом шведський АІК, німецький ДЕГ, литовська «Ветра», чеська «Енергія». Тоді як «Донбасу», нагадаємо, наразі як виняток дозволили грати в КХЛ у своєму палаці на 4 тисячі місць, хоча офіційно планка стоїть на 5 тисячах.

Повернення Москви

Закордонні колективи поки що не створили гідної конкуренції фінансово потужним російським клубам. Хоча троє «іноземців» у цьому сезоні вийшли до «плей–оф», але їхні успіхи завершилися в першому ж раунді.

Регулярний чемпіонат виграв «Трактор» з українським захисником Геннадієм Разіним у складі. Та у фіналі Східної конференції челябінці поступилися омському «Авангарду» в серії до чотирьох перемог — 1:4.

У вирішальній серії іншої конференції московське «Динамо» розгромило найкращу команду «регулярки» на Заході — пітерський СКА, фінансований «Газ­промом» (4:0). А ще раніше команда Олега Знарока впоралася з «торпедівцями» Нижнього Новгорода (4:2), одним із тренерів яких працював колишній керманич збірної України Анатолій Богданов.

У фінальному протистоянні «плей–оф» «Динамо» поступалося «Авангарду» — 1:3, але спромоглося виграти три матчі поспіль і вперше здобути Кубок Гагаріна. Причому «біло–голубі» зробили це в Омську, на що тамтешня публіка відреагувала недоброзичливо, закидавши лід різним непотребом.

Єдину шайбу в позавчорашньому матчі закинув чеський форвард Якуб Клепіш, котрий торік перемагав у КХЛ із «Салаватом Юлаєвим».

Востаннє «Динамо» вигравало російське «золото» у 2005 році, коли за команду грали зірковий Олександр Овечкін та українець Вадим Шахрайчук. Після створення КХЛ кубком двічі володів казанський «Ак барс» і одного разу — вже згаданий «Салават».

Приз найціннішого гравця «плей–оф» отримав воротар «Динамо» та збірної Росії Олександр Єременко. Цікаво, що торік він був лише третім голкіпером у «Салаваті» і, за його словами, навіть не торкався до Кубка Гагаріна.

Найкращим бомбардиром матчів на вибування став чемпіон світу–2010 чех Роман Червенка з «Авангарду» (22 очки), а снайпером — динамівець Михайло Анісін (14 голів).

Нижча платформа

У середу дійшов до фінішу й сезон у ВХЛ. Перехресна система «плей–оф», уперше застосована у «вишці», вивела до фіналу дві команди Східної конференції. І вже там «Торос» із Нефтєкамська здолав минулорічного переможця — тюменський «Рубін».

У п’ятому матчі фінальної серії фарм–клуб «Салавата Юлаєва» врятувався від поразки за півтори хвилини до завершення третього періоду, помінявши воротаря на шостого польового гравця. Шайбу закинув найкращий бомбардир «плей–оф» (8 голів і 12 передач) Станіслав Голованов, визнаний згодом і найціннішим гравцем.

Цікаво, що головний приз ВХЛ, величезну чашу — «Братіну», виготовив той самий ювелір Володимир Майзель, що й Кубок Гагаріна КХЛ. Обидва трофеї, прикрашені дорогоцінними металами й камінням, важать по 19 кг.

* * *

Чимало учасників російського «плей–оф» зіграють на чемпіонаті світу у вищому дивізіоні, який із 4 по 20 травня триватиме у Швеції й Фінляндії. А от у Кубку Стенлі у ніч на п’ятницю завершився лише перший раунд, тому до Скандинавії приїдуть ті, хто вилетів і не втратив бажання допомогти своїм збірним.

 

ТАБЛО

КХЛ. Кубок Гагаріна. Фінал (сьомий матч). «Авангард» — «Динамо» (М) — 0:1 (Клепіш, 53; серія до чотирьох перемог — 3:4).

* * *

ВХЛ. «Плей–оф». Фінал (п’ятий матч). «Рубін» — «Торос» — 1:2 ОТ (серія до чотирьох перемог — 1:4).

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/8 фіналу. Східна конференція. «Бостон» — «Вашингтон» — 1:2 ОТ (серія до чотирьох перемог — 3:4).