Журналістська весна Наливайка

26.04.2012

На з’їзді Національної спілки журналістів України, який учора завершив роботу в Києві, головою найбільшого професійного об’єднання працівників ЗМІ обрали президента агенції УНІАН Олега Наливайка, який до цього був секретарем НСЖУ. На посаду голови спілки цю кандидатуру висунула Черкаська обласна організація. За словами Ігоря Лубченка, який до цього впродовж ­трьох каденцій очолював спілку, він приватним чином радив Наливайку працювати над тим, аби зайняти цю посаду, ще два роки тому.

Претендентами, крім Олега Наливайка, були колишній керівник Нацрадіо компанії Віктор Набруско (від Київської міської організації) та Юрій Работін (від Одеської регіональної). До другого туру пройшли висуванець черкащан та киян. Наливайко набрав 136 голосів (необхідний мінімум — 131), Набруско — 101. У другому турі голосував 241 делегат, чотири бюлетені виявилися недійсними. Перевагу голосів Олеговi Наливайку забезпечили делегати від Донецької області та Криму. До речi, опоненти новообраного голови НСЖУ остерігаються, що відтепер на журналістське об’єднання може опосередковано впливати Ігор Коломойський, оскільки УНІАН, звідки переходить у спілку Наливайко, входить до медіахолдингу цього бізнесмена.

Олег Наливайко вважає, що найголовніше для НСЖУ сьогодні — збе­регти єдність і дати новий імпульс для об’єднання всіх, хто хоче захищати інтереси журналістів. Крім того, спілка повинна серйозно розвивати міжнародне співробітництво та намагатися самостійно вирішувати питання належного фінансування об’єднання. За словами пана Олега, в нього та його колег є конкретний план, як наповнити коштами журналістський фонд. Гроші, в першу чергу, мають бути скеровані на конкурси, стажування, стипендій для молодих журналістів, підвищення їхньої кваліфікації на спецкурсах і під час проведення прес–турів, турботу про ветеранів журналістики (запровадження для них стипендії, проведення соціально–культурних заходів, фінансування фонду «Ветеран преси»). Як головні майданчики для комунікацій, на переконання нового голови НСЖУ, необхідно розвивати і підтримувати журнал «Журналіст України» та оновити сайт спілки.

«Серед першочергових завдань є створення потужної юридичної служби, — сказав «УМ» Наливайко. — Хочемо, щоб навiть через сайт спiлки журналiсти з районiв могли отримати консультацiї правникiв».

Учасники з’їзду доручили правлiнню пiдготувати заяву стосовно цензури, утисків свободи слова та перешкоджання журналістській діяльності.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Олег Наливайко, 50 років

Народився у Львові. Закінчив журфак Львів. ун–ту ім. Франка.

1984—1991 — зав. відділу політики і преси Львівського ОК ЛКСМУ, ЦК ЛКСМУ. 1991—1993 — президент фірми «Вета». 1993—1996 — помічник першого віце–прем’єр–міністра (Пинзеника), керівник прес–служби Міністерства економіки України. 1996—2000 рр. — гендиректор фірми «Довіра». 1997—2002 — голова правління корпорації «Інф. системи України».
З 2002 р. — гендиректор УНІАН.

Одружений. Батько трьох дітей.