Бита чи не бита?

26.04.2012

Питання, винесене в заголовок, третій день розпалює пристрасті у вітчизняному політикумі й міжнародних колах. Позавчора, дізнавшись про заяву своєї лідерки щодо її побиття конвоїрами, фракція БЮТ заблокувала президію Верховної Ради, яку не збирається звільняти доти, доки про те, що трапилося у Качанівській колонії Харкова, не прозвітує Генпрокурор, керівник «фашистської» пенітенціарної служби, а нардепів iз медичною освітою не пустять для огляду Ледi Ю. Учора Рада так i не запрацювала.

«Близько 21.00 iз тюремної камери вивели мою сусідку, а через деякий час до мене зайшли три чоловіки кремезної статури. Вони накинули на мене простирадло та почали втрьох стягувати з ліжка, застосовуючи грубу фізичну силу, — йдеться в заяві Тимошенко. — Від болю та відчаю я, як могла, почала захищатися та отримала через простирадло сильний удар кулаком у живіт, мені скрутили руки та ноги, підняли та потягнули в простирадлі на вулицю. Я думала, що настали останні хвилини життя... В якийсь момент від страшного болю я просто відключилася та прийшла до тями вже в лікарні».

Прокурор Харківщини Геннадій Тюрін спростував заяву про побиття, але додав, що, оскільки екс–Прем’єр відмовлялася їхати до лікарні, її віднесли до машини на руках. Тимошенко вказала прізвища трьох конвоїрів — ті не підтвердили слів про фізичний вплив. Тож прокуратура відмовила в порушенні кримінальної справи. Із 20 квітня засуджена оголосила голодування і п’є лише воду (пенітенціарії стверджують, що вона не голодує, бо не писала офіційну заяву про це).

На підтримку своєї лідерки голодування оголосив депутат Київради Олександр Бригинець.

Захисник Тимошенко Сергій Власенко тепер «розуміє, чому його два дні не пускали до підзахисної, влаштовуючи санітарний день» — мовляв, розраховували, що «синці на руках й величезна гематома на животі» зійдуть. Керівництво колонії спростувало заяви адвоката і пригрозило судом.

Учора групу депутатів–медиків пустили до колонії, але не до Юлиної камери. Туди слідом за Власенком змогли потрапити лише нардеп Андрій Кожем’якін та донька засудженої Євгенія, які мають статус захисників. Усі троє після спілкування із Ледi Ю підтвердили, що бачили гематоми на її тілі. Кожем’якін стверджує, що, зі слів ЮВТ, «її бив заступник начальника колонії Андрій Коваленко, який зараз ховається від депутатів і преси». Наказ йому дав нібито начальник Качанівки.

Ця ситуація стала «лебединою піснею» омбудсмана Ніни Карпачової. Позавчора нардепи обрали нового уповноваженого ВР iз прав людини — Валерію Лутковську, але доки та не склала присягу, омбудсманом лишається Карпачова. Представник уповноваженого відвідав Качанівку і під час огляду Тимошенко встановив «наявність синців на передпліччі, ділянці ліктьового суглобу правої руки, а також значного розміру синця у правій пахвинній ділянці живота». Карпачова вимагає від Генпрокурора порушити кримінальну справу та відсторонити від посадових обов’язків усіх причетних до побиття.

Натомість пенітенціарна служба повідомляє, що від судово–медичної експертизи Тимошенко відмовлялася.

 

ДО РЕЧІ
Мужня співкамерниця та пристрасний захисник

Юлія Тимошенко заявляє, що минулого тижня в колонії записали сфабриковане інтерв’ю її співкамерниці Юлії Абаллової для каналів «Інтер» i Перший Національний. Жінку нібито шість годин «ламали та примушували» на брудне інтерв’ю, але «вона стійко трималася». «Повернулася вона до камери в годину ночі заплакана, замучена, виснажена та повністю психологічно зруйнована. Зламали її на погрозах зіпсувати життя синові» — написала ЮВТ в листі «Українській правді». Вказані телеканали спростували, що таке інтерв’ю відбувалося.

Голова фракції БЮТ Кожем’якін, поспілкувавшись із лідеркою, повідомив, що керівництво колонії намагалося переконати, ніби синці Леді Ю є результатом бійки з Абалловою. Але та не погодилася, тож учора її перевели в іншу камеру. Керівництво колонії підтвердило, що до ЮВТ підселили двох нових засуджених за економічні злочини, а Абаллову переселили за її власною заявою.

У розпал скандалу з побиттям на сайті УНН з’явилося неякісне відео з камери Тимошенко ще у столичному СІЗО №13, датоване груднем 2011 року. На ньому жінка, схожа на Леді Ю, пристрасно цілується з чоловіком, схожим на захисника Сергія Власенка, під час його відвідування підзахисної. У БЮТ зазначили, що це «змонтоване і сфальшоване відео, постановочні зйомки».