«Інопланетяни» теж іноді поступаються

26.04.2012
«Інопланетяни» теж іноді поступаються

«Далі гратимете ви». Тренер «Барси» Пеп Гвардіола віддає м’яча лондонцеві Ешлі Коулу. (Фото Рейтер.)

Упродовж останнього тижня «Барселона» отримала одразу три відчутні ляпаси. Минулої суботи найяскравіша команда сучасності програла вдома «Реалу» матч чемпіонату Іспанії, а з ним і суперечку за золоті медалі прімери. Перед цим підопічні Хосепа Гвардіоли поступилися в Лондоні у півфіналі Ліги чемпіонів «Челсі». Здавалося, в найкращої команди планети є всі шанси виправити ситуацію. Але каталонці ними не скористалися навіть за дуже сприятливих обставин, підтвердивши, що команда переживає певну кризу.

Італійський тренер «Челсі» Роберто Ді Маттео та португальський наставник «Реала» Жозе Моуріньйо довели, що, здавалося б, непереможну «Барсу» можна обігрувати. І ті, й інші суперники визнали, що здолати колектив Хосепа Гвардіоли у відкритому футболі — справа марна, тому без зайвої сором’язливості обрали відверто захисну тактику. Власне, «Челсі» під проводом Гуса Хіддінка вже показував уміння грати із фантастичною «Барселоною», але тоді фортуна й судді не були схильними до нього. А тепер «аристократи» помстилися «блау–гранас» за поразку у півфіналі ЛЧ 2009 року.

Лондонці приїхали до Каталонії із завданням відбиватися та утримувати хитку мінімальну перевагу, здобуту вдома. Підсумковий відсоток володіння м’ячем — 72 на 28 в обох матчах. За умови тотальної територіальної переваги господарів наприкінці першого тайму мур «Челсі» почав давати тріщини. Спочатку гості пропустили гольову комбінацію Даніела Алвеша, Ісака Куенки й Серджі Бускетса. Потім здали нерви в капітана гостей — Джон Террі вдарив коліном ззаду Алексіса Санчеса й справедливо отримав червону картку від турецького рефері Джюнейта Чакіра. Цим дуже швидко скористалися господарі, коли Ліонель Мессі вивів на ударну позицію Андреса Іньєсту — 2:0.

«Ми не очікували, що гратимемо вдесятьох, тому нам довелося значно важче, ніж планувалося. «Барселона» — велика команда з фантастичними гравцями, але ми показали, з чого зроблені, проявивши пристрасть, гордість і бажання. У нас був важкий сезон, але ми змогли взяти себе в руки й домогтися потрібного результату. Це неймовірне досягнення команди!» — так охарактеризував Ді Маттео те, що згодом зробили його підопічні.

Наприкінці першого тайму «синім» вдався рідкісний контр­випад, який ефектним ударом за комірець Віктору Вальдесу завершив бразилець Рамірес.

По перерві «Челсі» відбивався, як міг: то рятував ситуацію голкіпер Петер Чех, то допомагав каркас воріт. Крім того, Мессі не реалізував 11–метровий за порушення правил Дідьє Дрогба проти Сеска Фабрегаса, влучивши в поперечину. Але загалом гості продемонстрували надзвичайну дисципліну в позиційній обороні, не давши «Барсі» багато нагод для ударів по воротах. Мабуть, для плідності атак не вистачало травмованого Давіда Вільї...

А добив каталонців колишній форвард «Атлетико» Торрес. Вийшовши на заміну, Фернандо на останніх секундах матчу втік майже з центра поля на побачення з Вальдесом і встановив на табло остаточні цифри — 2:2. Цікаво, що в Лондоні Торрес забиває дуже рідко, вважається «мазилом», тоді як в Іспанії, граючи за «матрацників», він устиг забити «Барселоні» сім м’ячів. Так «Челсі» вдруге в історії вийшов до фіналу Ліги чемпіонів, де зустрінеться з учорашнім переможцем пари «Реал» — «Баварія».

«Як я можу дорікнути гравцям за ті шанси, які вони створили біля воріт «Челсі» впродовж 180 хвилин? Це просто не наш рік», — сумно констатував Гвардіола.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу (повторний матч). Результат вівторка

«Барселона» (Іспанія) — «Челсі» (Англія) — 2:2 (Бускетс, 35; Іньєста, 43 — Рамірес, 45+2; Торрес, 90+2; вилучення: Террі, 37 («Ч»); нереалізоване пенальті: Мессі, 49 («Б»); перша гра — 0:1)

* * *

Україна. Прем’єр–ліга. Перенесений матч 21–го туру. «Таврія» — «Металург» (Д) — 1:1 (Назаренко, 55 (пен.) — Траоре, 27).

Лідери після 28 турів: «Шахтар», «Динамо» — 73, «Металіст» — 58, «Дніпро» — 46, «Арсенал» — 45, «Таврія» — 44, «Металург» — 42.

Перша ліга. Останній матч 22–го туру. «Сталь» — «Кримтеплиця» — 2:3.

* * *

Англія. Прем’єр–ліга. Перенесений матч 29–го туру. «Астон Вілла» — «Болтон» — 1:2.

Італія. Серія А. Перші матчі 33–го туру. «Кальярі» — «Катанія» — 3:0, «Аталанта» — «К’єво» — 1:0.