«Забронзовіли» на курорті

25.04.2012
«Забронзовіли» на курорті

Лідерка вітчизняного триатлону Юлія Єлістратова допомогла українському мікст–квартету виграти «бронзу» ЧЄ–2012. (Фото з сайту Triathlon.org.ua.)

Це в Україні спонсорами телевізійних випусків спортивних новин виступають горілчані компанії. Натомість у цивілізованому світі, де існує культ здорового способу життя, в маси несуть не спиртне, а спорт. Тож не дивно, що на континентальній першості 2012 року з триатлону поруч із професійними спортсменами, які складають елітну групу, змагалися й любителі віком від 16 до 79 років. Вони також плавали, бігали, їздили на велосипеді, проте на значно коротші дистанції, ніж профі. До слова, чемпіон світу з автоперегонів у класі «Формула–1» британець Дженсон Баттон, коли має вільний час, теж полюбляє розім’ятися на змаганнях триатлоністів.

На жаль, в Україні триатлон не може по­хвалитися такою популярністю, як у Європі та світі, відтак на чемпіонаті Європи, що днями завершився в Ізраїлі, нашу державу представляли в основному лише «елітники». Їх компанію розбавив один юніор та один паралімпієць.

Хай там як, але, попри скромну увагу до свого виду спорту, наші триатлоністи підтвердили, що мають залізне тіло та міцний дух. Другий рік поспіль на ЧЄ наші співвітчизники сходять на п’єдестал пошани за підсумками змішаної естафети. Минулоріч в іспанській Понтеведрі український мікст–квартет посів другу сходинку, а цього разу, в курортному Ейлаті, четвірка у складі Данила Сапунова, Єгора Мартиненка, Юлії Єлістратової та Інни Рижих здобула «бронзу».

«Ми щасливі, що закінчили змагання на третій сходинці, але наступного разу на чемпіонат Європи ми приїдемо за перемогою, — сказала після фінішу найсильніша триатлоністка України Єлістратова. — Якщо відверто, то ми сьогодні планували виграти «золото», але це вдалося зробити росіянам».

«Синьо–жовта» збірна програла переможцям трохи більше хвилини, а від срібних призерів — представників Німеччини — наш квартет відстав на 37 секунд. Загалом у естафетних змаганнях брало участь вісім команд, які представляли сім країн. Як не дивно, але дві збірні виставила саме наша держава. Щоправда, друга українська четвірка (Олексій Сюткін, Ростислав Пєвцов, Олеся Пристайко та Анастасія Черненко) прийшла до фінішу останньою.

Перших п’ять команд підсумкового протоколу отримали від організаторів невеличкі призові. Золотим призерам вручили чек на 3 000 євро, володарі «срібла» отримали 2 500, бронзові медалісти — 2 000.

Якщо в міксті росіянам не було рівних, то в індивідуальних змаганнях на найвищу сходинку п’єдесталу піднімалися представники інших держав. У чоловіків пару найсильніших російських триатлоністів Олександра Брюханкова та Івана Васильєва випередив іспанець Хав’єр Гомес. Тут найкращим з українців став Данило Сапунов, який показав 18–й час. Сюткін фінішував на 38–му місці, а Мартиненко та Пєвцов узагалі не фінішували.

У жінок усі нагороди дісталися представницям Західної Європи. Випередивши на дев’ять секунд іспанку Айноу Муруа, 30–річна Нікола Шпіріг зі Швейцарії втретє виборола титул чемпіонки континенту. Переможниця минулорічного ЧЄ Еммі Шарайрон із Франції стала третьою. Прима українського триатлону — Юлія Єлістратова — обмежилася дев’ятою позицією, хоча на Євро—2011 мала вищий результат — п’ятий. Пристайко показала 28–й результат, а Рижих достроково завершила гонку.