«Судіть мене без мене»

19.04.2012

Юлія Тимошенко відмовилася брати участь у попередньому судовому засіданні у справі ухиляння від сплати податків корпорацією «ЄЕСУ», запланованому на сьогодні. У заяві на ім’я судді Київського райсуду Харкова Костянтина Садовського, оприлюдненій Державною пенітенціарною службою, екс–Прем’єр вказує на своє право не бути присутньою в суді згідно з КПК і просить «проводити засідання за моєї відсутності у зв’язку з важким станом мого здоров’я».

Керівництво Кача­нівської виправної колонії Харкова, де відбуває покарання Тимошенко, не має наряду на її етапування до суду. Отже, суд почне попередній розгляд справи сьогодні о десятій ранку без підсудної. Але чи закриє цю справу, як на цьому наполягають у партії «Батьківщина»? Навряд чи. «Регіонал» Вадим Колесниченко, висловивши думку влади, вже заявив, що Тимошенко не хвора, а просто ігнорує суд згідно з новою тактикою захисту.

Масові акції під будівлею суду, які запланували на сьогодні нардепи від БЮТ Юрій Одарченко та Андрій Кожем’якін, вочевидь не відбудуться. Адже вчора, коли цей номер «УМ» готувався до друку, погоджувальна комісія виконкому Харківської міськради вирішила просити суд заборонити пiкети БЮТ під судом i колонією, мотивуючи це тим, що «заявлені акції повністю блокують нормальне життя Харкова».

Учора ж не зміг побачитися з Юлією Тимошенко лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк, який спеціально для цього прибув до Харкова і просив дозволу на зустріч у начальника Качанівської колонії Івана Первушкіна. Але той дозволу не дав, бо «Тимошенко сказала, що не може самостійно дістатися до кімнати короткострокових побачень». А дозволити зустріч в іншому приміщенні Первушкіну забороняє закон.

Раніше нардепа Яценюка «відфутболили» що­до дозволу на зустріч Генпрокуратура та Харківське облуправління ДПтС.