До останньої пружини

19.04.2012

Попри те, що стрибки на батуті в Україні не відносять до «елітних» видів спорту, вітчизняні батутисти періодично ви­грають медалі на олімпіадах та великих міжнародних турнірах. Щоправда, боротися за нагороди з представниками Азії зараз складно, однак на змаганнях континентального рівня наші «стрибучі гімнасти» демонструють свій високий рівень. На чолі збірної стоїть олімпійський чемпіон Афін–2004 Юрій Нікітін.

Час від часу 33–річний миколаївець скаржиться на травми, навіть виказує думки про завершення кар’єри, проте як справжній олімпієць бореться до останнього. За словами Нікітіна, готуватися до чемпіонату Європи, який днями завершився в Санкт–Петербурзі, йому заважало пошкодження гомілкостопу. Перебуваючи не в оптимальній формі, Юрій спромігся здобути дві «бронзи» ЧЄ. Одну — в індивідуальних змаганнях, іншу — разом із Максимом Волянським, Дмитром Бедевкіним та Дмитром Сереженком у командних. В «одиночці» вищі суми набрали представники Росії Ушаков і Федоренко, у команді — збірні Росії й Білорусі.

Брак передстартової підготовки таки дався взнаки — під час командного турніру Нікітін зірвав свою програму, вилетівши за межі батута. «Підвів команду, — зізнався Юрій. — Добре, що перед моїм виступом «бронза» вже була в нас у кишені. А могли ж і другими стати».

Якщо виступ наших чоловіків не обійшовся без огріхів, то наші дівчата виявилися більш успішними й «настрибали» «срібло». Олена Сиванич, Наталя Москвіна, Марина Кийко та Юлія Домчевська набрали в сумі 158,56 бала, пропустивши поперед себе лише представниць Великої Британії з 162,22 пункта. «Бронза» — в білорусок.

Окрім змагань батутистів, у Петербурзі медалі чемпіонату Європи розіграли гімнасти на акробатичній доріжці. Зазвичай у цьому виді Україна має сильні позиції, проте цього разу наші співвітчизники були непереконливими. Лише в одній дисципліні — командних змаганнях у жінок — наші зійшли на п’єдестал. Олена Орлова, Руслана Петренко, Надія Ільїна та Катерина Баєва здобули «бронзу», пропустивши вперед росіянок та британок.

Григорій ХАТА