Один за всіх

19.04.2012
Один за всіх

Сергій Тагіров із тренером. (Фото з сайту sports.dp.ua.)

Через епідемію грипу, яка підкосила весь склад української збірної важкоатлетів, на чемпіонаті Європи в Анталії нашу державу представляв лише один штангіст — Сергій Тагіров. Представник Дніпродзержинська готувався до змагань не на олімпійській базі в Кончі–Заспі, де розгулявся вірус, тож зміг уникнути зарази. І в Анталії здобув «малу бронзу» в ривку.

«Я ще ніколи не потрапляв у таку ситуацію. Практично перед від’їздом на змагання на базі спалахнула інфекція грипу. У всієї команди — температура й червоне горло, — розповів у коментарі «УМ» державний тренер із важкої атлетики Кім Ткаченко. — А відправити інших спортсменів ми не могли, оскільки за два місяці подається первинна заявка, а за місяць — остаточна».

Проблем із неучастю раніше узгодженого колективу на єврофорумі в нашої федерації не виникло. «Я пояснив людям нашу ситуацію. Хоча особливо ніхто з організаторів цим і не переймався», — зізнається Кім Володимирович.

Ну а Тагірову довелося одному віддуватися за всю Україну. Як вважає держтренер, вихованець Сергія Петеримова впорався з цією місією непогано. «Тагіров був неодноразовим призером міжнародних юніорських турнірів, проте, перейшовши в іншу вікову категорію, довгий час топтався на місці. Так часто буває, коли починаєш піднімати більшу вагу — то плече виб’єш, то ще якусь травму отримаєш. Однак, як кажуть, хлопець дозрів. Показав доволі пристойні 180 кг у ривку, та й у сумі продемонстрував непоганий результат. Ми вважаємо, що для нього це успіх», — каже Ткаченко.

Сумарно представник Дніпропетровщини підняв 390 кг — четвертий показник на ЧЄ. Від білоруса Михайла Авдєєва, який фінішував третім, Сергій відстав на 5 кг. А перші два місця розіграли між собою росіяни: «золото» — у Давида Беджаняна, «срібло» — у Максима Шейка.

За словами тренера, після вдалого виступу в Туреччині перед Сергієм Тагіровим відкрилася перспектива участі в Олімпіаді. Щоправда, в його ваговій категорії в Україні є ще троє претендентів на поїздку до Лондона, але їм потрібно підтвердити свої амбіції на чемпіонаті України, який відбудеться 25—28 квітня у Хмельницькому.

Нагадаємо, що за підсумками попередніх двох «мундіалів» наша чоловіча збірна з важкої атлетики на Іграх у Лондоні матиме максимальне представництво — шість чоловік. Як каже Кім Ткаченко, три місця вже забронювали спортсмени, які добре виступили на останньому чемпіонаті світу в Парижі, — Артем Іванов, Олексій Торохтій та Ігор Шимечко. Очевидно, що четверта перепустка дістанеться досвідченому Артему Удачину, якого довгий час непокоїли травми, але тепер донеччанин «вирулив» із болячок і готовий показати свій високий клас. А за останні два місця змагатиметься досить велика група важкоатлетів.

Медальний залік виграли росіяни, в активі яких 11 нагород (5 золотих, 2 срібні, 4 бронзові).