«Сідайте» — п’ять

13.04.2012

Менш ніж за дві години оголосила вчора вирок колишньому в.о. міністра оборони Валерію Іващенку суддівська колегія на чолі з Сергієм Вовком. Дива не сталося: як і прогнозував підсудний, Печерський суд столиці відміряв йому п’ять років «колючки». Серед пом’якшувальних обставин — позитивні характеристики Іващенка, державні нагороди та поганий стан здоров’я. Після Юлії Тимошенко (сім років), Юрія Луценка (чотири) та Георгія Філіпчука (три) полковник Іващенко став четвертим членом уряду Леді Ю, засудженим до реального терміну позбавлення волі.

 

Під час оголошення вироку підсудний уже не лежав на ношах (як ще кілька днів тому через сильні болі у хребті), а сидів на лаві. Підвестися, як цього вимагає КПК, від хворого ніхто не вимагав. За кілька хвилин до початку засідання адвокат Борис Нечипоренко повідомив, що стан здоров’я його підзахисного погіршився. Позавчора Іващенко, за словами захисника, «буквально приповз у кімнату для побачень».

Судді читали вирок або тихо, або швидко. Підсудний попросив їх чіткіше зачитувати документ, бо «ви ж від імені України оголошуєте вирок». Згодом пан Іващенко попросив про перерву, щоб сходити у туалет. Під час цієї заминки він звернув увагу журналістів на те, що судді чинять службову підробку. Адже в тексті вироку оголошували свідчення свідків, які вони давали на досудовому слідстві, як свідчення, які вони нібито давали під час судового розгляду.

Згідно з вироком, п’ятирічний термін відбування покарання для Валерія Іващенка починається з 21 серпня 2010 року, коли його взяли під варту і доправили до Лук’янівського СІЗО. Засудженого також позбавлено другого рангу держслужбовця i права обіймати організаційно­розпорядчі та адміністративно­господарські посади впродовж трьох років.

Водночас суд залишив без розгляду цивільний позов Феодосійського судномеханічного заводу і зняв арешт iз майна та коштів, які належать Іващенку. Жодних конфіскацій i компенсацій йому не присуджено. Іншого підсудного — екс­керуючого санацією судномехзаводу Сергія Міхєєва — засуджено до трьох років позбавлення волі. Обох звинувачували у змові та зловживанні службовим становищем при підписанні плану санації цього заводу.

Після оголошення вироку Іващенко заявив, що вважає його незаконним, несправедливим i сфабрикованим, написаним під диктовку «злочинної організації Генпрокуратури», яка «перетворила суди на ганчір’я, об яке вона, як хоче, витирає ноги». Тим більше що головуючий суддя Вовк «на гачку прокуратури» ще від часу розгляду справи Луценка. Іващенко дивується, як прокурори і судді можуть порушувати відому життєствердну позицію: не роби зла, і воно до тебе не повернеться.

«Правда все одно буде за нами», — переконана дружина екс­урядовця. «Вирок буде скасовано рано чи пізно, — додає її чоловік. — Якщо не українськими судами, то це зробить Європейський суд iз прав людини».

Невдовзi засуджений планує подати апеляцiю.