Перемога для настрою

13.04.2012

Головний висновок, який захотілося зробити після двох товариських матчів зі збірною Японії, — це те, що нашій команді бракує зіграності. Адже лише у повторній дуелі з азійцями зіграла п’ятірка основного складу «Донбасу»: Люткевич, Побєдоносцев, Матерухін, Шафаренко, Доніка. Та й іншим хлопцям із кількох клубів аж ніяк не завадило б провести разом на льоду більше часу. Бо тренування — тренуваннями, а ігрову практику ніщо не замінить. Можливо, варто було б замість фізичних навантажень у Гомелі провести ще два контрольні поєдинки? Але, як кажуть, тренерам видніше, вони й відповідатимуть за результат збірної України на світовому форумі для команд «другої ліги», що з 15 по 21 квітня відбудеться у столиці Словенії — Любляні.

Проводи «синьо–жовтих» у броварському ТРЦ «Термінал» вийшли доволі скромними. Трибуни, які можуть умістити 1500 глядачів, заповнилися ледь на половину. Звісно, якби українці і японці, очолювані німецьким тренером Марком Махоном, грали у столичному Палаці спорту, публіки зібралося б значно більше. Проте позавчора господарі порадували і тренерів, і вболівальників. І не лише перемогою, а, мабуть, насамперед тим, як діяли в нерівних складах.

На відміну від попередньої зустрічі, коли українці пропустили три шайби в меншості, цього разу наші вистояли в меншості і закинули аж двічі за кількісної переваги. Причому інколи складалося враження, що наші хокеїсти у співпраці з вітчизняними арбітрами навмисно створювали ситуації з нерівними складами на майданчику, аби як слід відпрацювати цей важливий компонент гри. Який є ахіллесовою п’ятою збірної України впродовж багатьох років.

Одразу ж відзначився дублем донецький форвард Віталій Доніка, а ще одного разу його одноклубник Андрій Міхнов із другої команди «Донбасу» вправно підправив шайбу на «п’ятачку». Порадував надійною грою на останньому рубежі воротар–ветеран Ігор Карпенко. Думається, великою мірою виступ збірної України на чемпіонаті світу залежатиме від його впевненості й стабільності. Шкода, але через проблеми зі здоров’ям «синьо–жовтим» не допоможуть захисник Андрій Срюбко з російського «Молота» й донбасівський нападник, колишній енхаелівець Сергій Варламов.

Сьогодні зранку наш керманич Анатолій Хоменко мав оголосити склад на ЧС, а після обіду команда вилітає до Любляни. Перший матч — у неділю проти австрійців — уже має дати оцінку можливостям «синьо–жовтих». Наступними суперниками «синьо–жовтих», крім господарів–словенців (19.04), будуть збірні Угорщини (16.04), Великої Британії (18.04) та вже такої знайомої Японії (21.04).

 

ТАБЛО

Товариські матчі. Україна — Японія — 3:1 (1:1, 2:0, 0:0; Доніка, 9, 30 (більш.); Міхнов, 27 (більш.) — Кудзі, 10), Словенія — Хорватія — 7:0, Австрія — Білорусь — 2:3, 4:2; Угорщина — Польща — 4:2, 4:1.

* * *

Російська вища ліга. «Плей–оф». 1/2 фіналу. «Дизель» — «Рубін» — 2:5 (серія до чотирьох перемог — 2:4).

У фіналі Кубка Братіни зустрінуться «Торос» (Нефтєкамськ) і «Рубін» (Тюмень).