Сушіть весла, капіталісти!

11.04.2012

Уперше у 158–річній історії проведення веслярських змагань університетів Оксфорда й Кембриджа регату на Темзі було перервано. Минулої суботи на перешкоді човнам став громадський активіст, який мав на меті висловити таким чином протест проти соціальної дискримінації. Позавчора поліція висунула Трентону Олдфілду обвинувачення в порушенні громадського порядку, і 23 квітня суд має ухвалити рішення в цій справі.

35–річний Олдфілд стрибнув у річку, коли два човни вже почали традиційні щорічні перегони, і виплив їм навперейми. Спортсмени Оксфорда ледь не зачепили Трентона веслами. Після зупинки команди відновили змагання з проміжної позначки.

Як виявилося, перед таким учинком протестувальник поширив через інтернет–блог заяву під назвою «Елітизм веде до тиранії». Олдфілд називав це «актом громадянської непокори, способом опору й заперечення соціальної нерівності та опору». Він переживав тільки за те, що не встигне з’явитися на маршруті академічних веслувальників і справити належний ефект на публіку.

У воді Олдфілда підібрав рятувальний катер, на березі — затримали поліцейські, а згодом — випустили під заставу.

Що ж до регати, повідомляє газета «Сан», то команді Оксфорда після раптової зупинки не вдалося повернути лідерство. Шоковані хлопці надто близько підійшли до човна суперників, і після контакту в одного з оксфордців зламалося весло. У результаті студенти Кемріджа вибороли свою 81–шу перемогу в цих змаганнях.